In de Middellandse Zee bij Alexandrië is donderdag een grote granieten pilaar boven water gehaald. Volgens het Egyptische ministerie van Cultuur heeft de pilaar ooit deel uitgemaakt van het verzonken paleizencomplex van Cleopatra.
De pilaar zou gestaan hebben bij de toegangspoort naar de tempel van Isis, een moedergodin en vruchtbaarheidssymbool binnen de Egyptische mythologie. De tempel van Isis maakte onderdeel uit van Cleapatra’s paleizencomplex. De negen ton zware pilaar is donderdag in bijzijn van de Egyptische minister van Cultuur Faruq Hosni uit het water getakeld. Egypte heeft plannen om een museum te wijden aan de verzonken stad. Het paleizencomplex werd vermoedelijk in de vierde eeuw na Christus verwoest door aardbevingen.
Archeologen hebben in de haven van Alexandrië, de op een na grootste stad van Egypte, de afgelopen jaren al veel voorwerpen opgedoken. Het granieten blok dat donderdag boven water werd getakeld, is het eerste grote artefact dat sinds 2002 is opgedoken.
De pilaar van de tempel van Isis werd al in 1998 ontdekt door Griekse archeologen. Voordat de pilaar naar boven kon worden gehesen, waren duikers weken bezig met het schoonmaken van het voorwerp. Nadat de pilaar ontdaan was van een dikke laag modder en zeewier werd deze onder water dichter naar de haven gesleept. Met behulp van een enorme kraan werd de pilaar vervolgens boven water gehesen. De pilaar is in een zoetwatertank geplaatst. Hier zal de pilaar zeker zes maanden in liggen, tot al het zout is opgelost.
Biografie: Cleopatra VII (69-30 v.Chr) – Egyptische koningin