Dark
Light

Diederik Jekel brengt ode aan de Nederlandse wetenschap

Nieuw seizoen ‘Jekels Jacht’
3 minuten leestijd
Diederik Jekel bij een microscoop
Diederik Jekel bij een microscoop (NTR)

Binnenkort start een nieuw seizoen van het televisieprogramma Jekels Jacht, waarin wetenschapsjournalist Diederik Jekel in de wereld van Nederlandse wetenschappers duikt en laat zien hoe wetenschappelijke onderzoeken de koers van de geschiedenis veranderden.

In elke aflevering wordt een wetenschapper in de spotlight gezet die een baanbrekende wetenschappelijke ontdekking deed. De experimenten waarmee zij hun ontdekkingen ooit deden, probeert Jekel net zoals in het eerste seizoen te herhalen.

In de nieuwe serie brengt de journalist onder meer een ode aan de allereerste radio-uitzending van Hanso Idzerda en blust hij een brand met een slangbrandspuit in de geest van Jan van der Heyden. In die zeventiende eeuw maakte laatstgenoemde niet alleen naam als schilder van stadsgezichten, hij bedacht ook de straatlantaarn en ontwikkelde rond 1690 de eerste slangbrandspuit. De NTR over de andere afleveringen:

Verder bouwt Jekel de elektrische auto na die Sibrandus Stratingh tweehonderd jaar geleden ontwierp, zuivert hij bloed met een provisorische kunstnier die Willem Kolff midden in de Tweede Wereldoorlog maakte, meet hij de aarde met een twee meter hoog instrument zoals Willebrord Snellius al in 1615 deed én maakt hij de allereerste ECG na, waar Willem Einthoven terecht een Nobelprijs voor kreeg.

Steeds wordt ook uitgelegd hoe de verschillende ontdekkingen doorleven in de huidige tijd. Jekel spreekt hiervoor met verschillende deskundigen en bezoekt allerhande (historische) locaties.

Jekels Jacht is vanaf woensdag 1 mei wekelijks te zien op NPO2 (22.15 uur).

De 8 afleveringen met omschrijving:

Aflevering 1 (1 mei): Hanso Idzerda
Diederik Jekel gaat in deze aflevering 100 jaar terug in de tijd. Hij brengt een ode aan Hanso Idzerda, die als eerste Nederlander een radio-uitzending maakte. En die uitzending, met alle techniek die daarbij hoort, gaat Jekel opnieuw maken.

Aflevering 2 (8 mei): Jan van der Heyden
Diederik stapt in de wereld van Jan van der Heyden. De man die zo’n 400 jaar geleden een uitvinding deed die vele mensenlevens heeft gered. Hij bedacht de slangbrandspuit. En die gaat Jekel proberen na te maken om er volgens een heuse brand mee te blussen.

Afbeelding van een slangbrandspuit in het 'Brandspuitenboek' Jan van der Heyden
Afbeelding van een slangbrandspuit in het ‘Brandspuitenboek’ Jan van der Heyden (CC0 – Rijksmuseum)

Aflevering 3 (15 mei): Caroline Bleeker
Diederik stapt in de voetsporen van Caroline Bleeker, een vergeten held uit de Nederlandse wetenschap. Zij maakte de fasecontrastmicroscoop en daarmee heeft ze de wereld veranderd. Dit apparaat maakte bijvoorbeeld IVF mogelijk. Jekel gaat proberen levende cellen te bekijken met een eigen gemaakte replica van dit ingewikkelde apparaat.

Aflevering 4 (22 mei): Gerard Heymans en Antonia Barkey
Gerard Heymans en Antonia Barkey worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse psychologie. En Diederik Jekel gaat hun meest tot de verbeelding sprekende experiment opnieuw doen. Hij gaat proberen te bewijzen dat telepathie echt bestaat.

Aflevering 5 (29 mei): Sibrandus Stratingh
Sibrandus Stratingh is een briljante Nederlander. Bijna 200 jaar geleden bedacht hij de allereerste elektrische auto. In een groots experiment gaat Jekel die baanbrekende auto na proberen te bouwen om er vervolgens ook nog mee te gaan rijden.

Aflevering 6 (5 juni): Willem Kolff
Diederik Jekel duikt in de wereld van Willem Kolff. De Nederlandse arts die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit een naaimachine-motor, een worstenvel, een pomp uit een oude T-Ford en een stuk bommenwerper de allereerste kunstnier maakte. En die gaat Jekel ook proberen te maken.

Kwadrant van Snellius
Kwadrant van Snellius (CC BY-SA 3.0 – Jos van den Broek – wiki)
Aflevering 7 (12 juni): Willebrord Snellius
In deze aflevering meet Diederik de omtrek van de aarde. En dat doet hij zoals de Nederlander Willebrord Snellius dat 400 jaar geleden al deed. Een baanbrekend experiment dat de wereld heeft veranderd.

Aflevering 8 (19 juni): Willem Einthoven
Willem Einthoven ontving in 1924 als één van de weinige Nederlanders de Nobelprijs voor de Geneeskunde. En die kreeg hij voor zijn werk aan een zeer ingenieus apparaat waarmee hij de geheimen van het hart blootlegde: de allereerste ECG. En Diederik Jekel gaat dat apparaat namaken en testen.

Tekst: NTR

×