Dijsselbloem gebruikt historische ‘koffertje van Lieftinck’

Prinsjesdag 2015

Op Prinsjesdag presenteert de minister van Financiën traditioneel de begroting en miljoenennota aan de leden van de Tweede Kamer. De huidige schatkistbewaarder, Jeroen Dijsselbloem, zal de rijksbegroting en miljoenennota dinsdag aan de Tweede Kamer aanbieden in het eerste koffertje dat hiervoor ooit werd gebruikt. Het zogenaamde ‘koffertje van Lieftinck’.

Pieter Lieftinck (cc - Spaarnestad - Henk Blansjaar)
Pieter Lieftinck (cc – Spaarnestad – Henk Blansjaar)
Minister van Financiën Pieter Lieftinck (1902-1989) besloot in 1947 om de eerste rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog in stijl aan de Tweede Kamer aan te bieden. Hij gaf een ambtenaar opdracht een koffer te kopen en liet die vervolgens beplakken met gouden letters van papier. Op het ‘koffertje van Lieftinck’ kwam de tekst ‘Derde dinsdag in September’ te staan.

Eerbetoon

Dit eerste koffertje is tegenwoordig een museumstuk, te bewonderen in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Sinds 1964 wordt namelijk een andere koffer gebruikt, ooit een geschenk van de Staatsdrukkerij.

Minister Dijsselbloem heeft besloten dit jaar het historische koffertje te gebruiken, als eerbetoon aan minister Lieftinck. Hij schrijft dat in het voorwoord van de Miljoenennota waar RTL Nieuws de hand al op wist te leggen. Volgens Dijsselbloem werd het koffertje van zijn voorganger “het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed”.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: