Dijsselbloem gebruikt historische ‘koffertje van Lieftinck’

Prinsjesdag 2015

Op Prinsjesdag presenteert de minister van Financiën traditioneel de begroting en miljoenennota aan de leden van de Tweede Kamer. De huidige schatkistbewaarder, Jeroen Dijsselbloem, zal de rijksbegroting en miljoenennota dinsdag aan de Tweede Kamer aanbieden in het eerste koffertje dat hiervoor ooit werd gebruikt. Het zogenaamde ‘koffertje van Lieftinck’.

Pieter Lieftinck (cc - Spaarnestad - Henk Blansjaar)
Pieter Lieftinck (cc – Spaarnestad – Henk Blansjaar)
Minister van Financiën Pieter Lieftinck (1902-1989) besloot in 1947 om de eerste rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog in stijl aan de Tweede Kamer aan te bieden. Hij gaf een ambtenaar opdracht een koffer te kopen en liet die vervolgens beplakken met gouden letters van papier. Op het ‘koffertje van Lieftinck’ kwam de tekst ‘Derde dinsdag in September’ te staan.

Eerbetoon

Dit eerste koffertje is tegenwoordig een museumstuk, te bewonderen in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Sinds 1964 wordt namelijk een andere koffer gebruikt, ooit een geschenk van de Staatsdrukkerij.

Minister Dijsselbloem heeft besloten dit jaar het historische koffertje te gebruiken, als eerbetoon aan minister Lieftinck. Hij schrijft dat in het voorwoord van de Miljoenennota waar RTL Nieuws de hand al op wist te leggen. Volgens Dijsselbloem werd het koffertje van zijn voorganger “het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed”.

- advertentie -
Shortlist Libris Geschiedenis Prijs bekend
De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is bekend. De prijs…
Athene op een schilderij van Leo von Klenze uit 1846.
Afgelopen weekend verscheen een nieuwe historische graphic novel, een genre dat de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier