Documentaire over geallieerd bombardement op Nijmegen

1 minuut leestijd
Bombardement op Nijmegen - Door bombardementen verwoeste panden in de Broerstraat gezien vanuit de Korte Molenstraat. (CC BY-SA 4.0 - J.F.M. Trum, Fotopersbureau Gelderland - wiki)
Door bombardementen verwoeste panden in de Broerstraat in Nijmegen, gezien vanuit de Korte Molenstraat. (CC BY-SA 4.0 - J.F.M. Trum, Fotopersbureau Gelderland - wiki)

De Evangelische Omroep (EO) werkt aan een documentaire over het geallieerde bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Bij dit bombardement op de Nijmeegse binnenstad vielen bijna achthonderd doden. Het is daarmee het dodelijkste bombardement op Nederlandse bodem.

Nijmegen na het bombardement van 22 februari 1944 (cc - Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 - Europeana)
Nijmegen na het bombardement van 22 februari 1944 (cc – Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 – Europeana)
Op de bewuste oorlogsdag werd Nijmegen een paar minuten voor 13.30 uur gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. Na een afgebroken missie richting Gotha (Duitsland) werd het gelegenheidsdoel van de vliegers het Nijmeegse spoorwegemplacement en de gasfabriek daarnaast. De bommen veroorzaakten een verwoestende en dodelijke schade in het stadscentrum.

In 2024 is het precies tachtig jaar geleden dat het bombardement plaatsvond. In de documentaire over de historische gebeurtenis komen onder meer ooggetuigen aan het woord. EO-presentator Kefah Allush vertelt het overkoepelende verhaal. Later zal de documentaire ook gebruikt worden voor educatieve doeleinden en hij zal vertoond worden in een presentatie in een Nijmeegs informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog.

Het programma wordt gemaakt naar voorbeeld van de vorig jaar uitgezonden documentaire De nacht van ’53, over de Watersnoodramp die zeventig jaar geleden delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant trof.

De documentaire wordt op 22 februari 2024 uitgezonden en zal te zien zijn op NPO2 (vanaf 22.18 uur).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×