Dark
Light

Drents Museum verwerft schilderij TT Assen uit 1933

1 minuut leestijd
Joop Kropff, Ter herinnering aan de TT races te Assen, 24 juni 1933, olieverf op doek op paneel
Joop Kropff, Ter herinnering aan de TT races te Assen, 24 juni 1933, olieverf op doek op paneel

Het Drents Museum heeft een bijzonder schilderij aangekocht dat de TT-race in Assen verbeeldt. Het schilderij dateert uit 1933 en is gemaakt door kunstenaar Joop Kropff (1892-1979), die gerekend wordt tot de zogenaamde ‘Nieuwe Haagse School’. Tijdens de TT-week – vanaf vandaag tot en met zondag 26 juni – presenteert het museum het werk voor het publiek.

Het museum noemt het TT-schilderij een belangrijke aanwinst voor de Drenthe-collectie, waarin objecten en kunst met betrekking tot de geschiedenis van Drenthe worden verzameld.

“Het schilderij van Kropff is bijzonder omdat er heel weinig schilderijen bekend zijn van de historie van de TT. Daarmee is dit werk een uitstekende aanvulling op de overige TT-memorabilia van het museum. Opmerkelijk is ook dat het werk exact gedateerd is: 24 juni 1933. Zowel de 350- als de 500cc klasse van de TT-editie in dat jaar werd gewonnen door de Brit Stanley Woods.”

Joop Kropff schilderde voornamelijk bloemen, landschappen, naakten, portretten en stillevens in een impressionistische stijl. Ook schilderde hij abstracte werken. De kunstenaar maakte deel uit van de zogenaamde ‘Nieuwe Haagse school’, de kunstenaarsgroep die in de jaren vijftig en zestig actief was en zich afzette tegen de Cobra-groep. Werk van Kropff – die lid was van de Pulchri Studio in Den Haag en Pictura in Amsterdam – is onder andere te vinden in het Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Schiedam en de Rijkscollectie.

Boek: TT Assen – Alle remmen los!

×