Drie Armeense soldaten die bijna tachtig jaar anoniem begraven lagen op het Sovjet Ereveld in Leusden zijn recent geïdentificeerd. Hun nabestaanden zijn inmiddels op de hoogte gebracht.
De identificatie van de soldaten is het resultaat van jarenlang onderzoek door onderzoeksjournalist Joris Versteeg, die zich richtte op een Armeens bataljon van de Wehrmacht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland verbleef. Uit het onderzoek bleek ook dat een van de geïdentificeerde soldaten geen Armeniër was, maar een Jood uit Wit-Rusland en Oekraïne die zich voordeed als Armeniër.
Verzetsgroep
De soldaten behoorden tot een verzetsgroep in het bataljon. Zeven leden van deze groep probeerden tijdens de oorlog naar het bevrijde deel van Nederland te varen om de geallieerden te bewegen bij een voorgenomen opstand tegen de Duitsers te helpen. Ze werden echter gepakt, ter dood veroordeeld en op 9 december 1944 op het Havenhoofd in Middelharnis gefusilleerd. Na de oorlog werden zij herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.
De soldaten van het Armeens bataljon maakten aanvankelijk deel uit van het Rode Leger. Nadat ze krijgsgevangen waren genomen, kregen ze het zwaar te verduren. Naar schatting 3 miljoen van de 5,7 miljoen krijgsgevangen Sovjetsoldaten stierven in Duitse kampen. Sommigen kregen de kans hun leven te redden door een Duits uniform aan te trekken.
Zo belandden ook duizenden Sovjetsoldaten in Nederland. Daar moesten ze in dienst van de Duitse Wehrmacht de kust bewaken, maar velen deden hun best om de Duitsers zo veel mogelijk te saboteren.
Ruben Melkonjan, een kleinzoon van één van de soldaten, brengt begin volgende maand met zijn echtgenote een bezoek aan het graf van zijn grootvader.
Het is enorm belangrijk voor mij en mijn familie dat we te weten zijn gekomen wat er met mijn opa is gebeurd en waar hij begraven ligt.