Duitsland weigert Nefertiti terug te geven

1 minuut leestijd
Buste van Nefertiti - cc
Buste van Nefertiti - cc

Duitsland heeft negatief gereageerd op het verzoek van Egypte om het beroemde borstbeeld van Nefertiti terug te geven. Egypte probeert al vele decennia tevergeefs om het beeld terug te krijgen.

De beroemde buste van Nefertiti
Het borstbeeld uit de veertiende eeuw voor Christus werd in 1913 door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt meegenomen naar Duitsland. Tegenwoordig staat hij in het Neues Museum in Berlijn. Daar is het een belangrijke attractie die jaarlijks door een half miljoen mensen wordt bezocht.

Volgens Egypte is het beeld in 1913 met illegale papieren Egypte uit gesmokkeld. Het land probeert daarom al ruim een halve eeuw om het terug te krijgen. In 1925 werd met Duitsland afgesproken dat het beeld in 1935 terug zou gaan naar Egypte. Adolf Hitler stak daar toen echter een stokje voor. In 2007 weigerde Duitsland om het beeld terug te geven omdat het beeld te kwetsbaar zou zijn voor de reis.

Deze week heeft het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, Zahi Hawass, het beeld opnieuw officieel teruggevraagd namens de Egyptische overheid. Het verzoek heeft echter bij het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken weinig indruk gemaakt, aldus een woordvoerder. Die zegt dat het verzoek van Hawass niet als officieel verzoek wordt beschouwd en dat het standpunt van Duitsland ongewijzigd is. Duitsland vindt dat het kunstwerk wel op legale wijze uit Egypte is meegenomen.

Egyptische schatten

Egypte is al jaren bezig om allerlei voorwerpen die het land eerder werden meegesmokkeld terug te krijgen. Sinds 2002 zijn er al zo’n vijfduizend voorwerpen teruggekeerd naar Egypte. Het beeld van Nefertiti, de vrouw van Achnaton die in achttiende eeuw over Egypte heerste, is een van de beroemdste kunstwerken uit Egypte.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×