Via de website nieuwsvandegrooteoorlog.be zijn vanaf deze week meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog online toegankelijk. Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) werkte samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en dertien cultureel-erfgoedorganisaties aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van de honderdduizenden krantenpagina’s.
Nieuws van de Groote Oorlog stelt de informatie uit de kwetsbare nieuwsbladen veilig voor toekomstige generaties. Dankzij een projectsubsidie van Vlaams minister-president Geert Bourgeois is de website niet alleen doorzoekbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans en Duits.
Voor het project werden meer dan 270.000 krantenpagina’s door VIAA gedigitaliseerd en digitaal duurzaam opgeslagen. Verspreid over een duizendtal unieke titels en 52.000 verschillende edities, bestaat deze uitgebreide collectie uit enerzijds ‘legale’ publicaties die uitgegeven werden met toestemming en onder censuur van de bezettende Duitse overheid en anderzijds uit frontblaadjes en ‘illegale’ publicaties (kranten, week- en maandbladen, pamfletten en vlugschriften).
De initiatiefnemers:
“Historische kranten vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van het leven in onze regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo bieden de frontblaadjes bijvoorbeeld een unieke kijk op het zielenleven van ‘Jan Soldaat’. Ondanks de onvermijdelijke (zelf)censuur, de hoogst subjectieve inhoud en het vaak heel lokale lezerspubliek weerspiegelen ze de gemoedstoestand in de loopgraven en de kampen. Tegelijk hadden de bladen door hun humor en dankzij nieuws van het thuisfront en van kameraden duidelijk een invloed op het moreel van de troepen.”
Beleving van de Groote Oorlog
Volgens Geert Bourgeois waren de media net als vandaag de dag, tijdens de Eerste Wereldoorlog erg belangrijk en waren ze het communicatiemiddel bij uitstek:
“Dankzij de digitalisering van die verslaggeving door het Vlaams Instituut voor Archivering blijven de feiten toegankelijk voor de vele generaties na ons. Zo kan er een blijvend inzicht geboden worden in de ontwikkeling en beleving van de Groote Oorlog tot op gemeentelijk niveau. Het bewaren en doorgeven van die informatie is immers cruciaal en draagt bij tot de belangrijkste herdenkingsboodschap die deze Vlaamse regering wil uitdragen: ‘nooit meer oorlog’ ”
- Website: nieuwsvandegrooteoorlog.be
- Boek: De Eerste Wereldoorlog dag na dag