In het Historisch Museum Ede is de komende weken een tentoonstelling te zien rond lokale verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden gedood.
De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van de komende herdenkingen en de verschijning van het boek Door de vrijheid geroepen van de geboren Edenaar Ben Verduijn. Dit boek gaat over negen Edese verzetsmensen, die tijdens de oorlog door de Duitsers werden doodgeschoten: Abraham du Bois, Maarten Lugthart, Petrus Jacobus en
Ferdinant Rombout, Rijk Tigelaar, Willem en Hendrik van der Mheen en Elbert en Barend Veenendaal.
Het Historisch Museum Ede brengt in haar tentoonstelling de levens van eenentwintig verzetsmensen uit Ede, Bennekom en Lunteren voor het voetlicht. Het museum, gevestigd in het monumentale stationsgebouw Ede-Centrum op het Museumplein, heeft onder meer een videopresentatie samengesteld.
Aan de hand van foto’s en persoonlijke brieven wordt een beeld geschetst van wie de verzetsmensen waren en wat hen dreef om tegen de bezetter in opstand te komen.
Twintig kregen de kogel als vergelding voor aanslagen op Duitse officieren, zoals op 6 maart 1945 bij Woeste Hoeve op politiechef Rauter, of Nederlandse collaborateurs. Een van de verzetsmensen kwam om na zijn arrestatie bij een Engelse wapendropping in Lunteren. De tentoonstelling loopt tot en met 15 mei.