Educatief platform over Eerste Wereldoorlog gelanceerd

1 minuut leestijd
Screenshot Educatief Platform Eerste Wereldoorlog
Screenshot Educatief Platform Eerste Wereldoorlog

Museum Huis Doorn heeft deze week een gratis online educatief platform over de Eerste Wereldoorlog gelanceerd. Via de website kan een volledig digitaal en interactief educatief programma gevolgd worden. Het programma sluit volgens de makers aan bij de verplichte inhoud van het onderwijscurriculum en de gebruikte lesmethoden.

In eerste instantie is het platform bedoeld voor leerlingen in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs maar de site is ook te gebruiken door de laatste klassen van het basisonderwijs.

In het programma op het Educatief Platform maken leerlingen een reis naar het verleden. In de eerste module ‘Oorlogsgasten’ gaan zij terug naar 29 juni 1914 en belanden in een Antwerpse huiskamer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. In de huiskamer ligt een krant op tafel met schokkend nieuws: ‘De kroonprins van Oostenrijk en zijne gemalin vermoord’. Dit is het begin van een historische reis waarin de leerlingen via een spannend verhaal met bijbehorende opdrachten in de schoenen stappen van een lid van een Antwerpse familie die in 1914 besluit te vluchten naar het neutrale Nederland. De makers:

“Maar wat neem je mee als je vlucht? Is er hulpverlening en noodopvang? Tijdens het verhaal dat de leerlingen doorlopen, doen ze kennis op over de Eerste Wereldoorlog en worden ze geconfronteerd met menselijke en tijdloze thema’s zoals verlies, onzekerheid, recht en onrecht. Er wordt daarbij een koppeling gemaakt met het huidige vluchtelingenvraagstuk.”

De leerlingen worden onder meer uitgedaagd om kritisch om te gaan met primaire en secundaire bronnen. Het is de bedoeling dat het Educatief Platform WOI komend jaar aangevuld wordt met extra modules.

Ook interessant: De Eerste Wereldoorlog in 6 minuten (& 1 take)
Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×