Dark
Light

Eerste ArcheoHotspot geopend in Allard Pierson

Auteur:
1 minuut leestijd
ArcheoHotspots
ArcheoHotspots

ArcheoHotspots
ArcheoHotspots
Aankomende woensdag wordt in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de eerste zogenaamde ArcheoHotspot van Nederland geopend.

De ArcheoHotspot is een plek waar iedereen gratis en vrijblijvend naar toe kan om mee te helpen met het sorteren van vondsten, om te onderzoeken of er in zijn of haar omgeving een opgraving heeft plaats gevonden, of om te skypen met een archeoloog op een buitenlandse opgraving. Archeologie staat er centraal.

De initiatiefnemers spreken van een “ontmoetingsplek waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar online en on site kunnen ontmoeten”.

Een ArcheoHotspot bestaat uit drie onderdelen: een ArcheoLab, een ArcheoScope en een ArcheoCommunity. Het ArcheoLab is interactief; je kunt er als bezoeker zelf meehelpen met het wassen en sorteren van vondsten. De ArcheoCommunity verbindt via social media verschillende ArcheoHotspots, archeologen en materiaalspecialisten met elkaar. De ArcheoScope is een interactieve kaart waarop de bezoeker kan zien waar archeologische vondsten te zien zijn of waar momenteel onderzoek gaande is. De ArcheoScope is mede ontwikkeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum, in samenwerking met de AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant. In eerste instantie worden er zes hotspots ontwikkeld. De eerste drie starten in het centrum van Amsterdam (Allard Pierson Museum), in ’s-Hertogenbosch (het Groot Tuighuis) en Eindhoven (Archeologisch Centrum Eindhoven Helmond).

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×