Dark
Light

Eieren voor je geld kiezen – Betekenis

1 minuut leestijd
Eieren voor je geld kiezen
Eieren voor je geld kiezen (CC0 - Pixabay - Hornet1991)

De uitdrukking ‘eieren voor je geld kiezen’ houdt in dat je in een bepaalde situatie kiest voor een veiligere, mogelijk minder aantrekkelijke optie, om zo de kans op verlies of teleurstelling te verkleinen.

Deze uitdrukking, die nog altijd veel wordt gebruikt, verwijst naar een tijd waarin soms nog echt met eieren werd betaald. Als een boer bijvoorbeeld niet in staat was om een tijdelijke werkkracht met geld te betalen, konden de twee besluiten om over te gaan tot betaling in natura. De arbeider stond in deze gevallen dus voor een keus. Weggaan en helemaal geen loon ontvangen, of werken voor de boer en toch nog íets ontvangen. Was de arbeider armlastig dan was het voor hem verleidelijk om ‘eieren voor zijn geld’ te kiezen.

Een klein beetje

Een heel fors salaris ontving de loonwerker dan niet, want eieren waren niet erg waardevol. Zo meldde taalkundige Riemer Reinsma bijvoorbeeld dat men in de zestiende eeuw voor één stuiver maar liefst tweeëndertig eieren kon kopen.

Vroeger werd ook de variant ‘appelen voor je geld kiezen’ wel gebruikt. Tot slot is er ook ‘voor een appel en een ei’, een gezegde waarmee aangegeven wordt dat iets heel goedkoop of voor een lage prijs wordt aangeboden.

Bronnen â–¼

-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen
-https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/uitdrukkingen/eieren-voor-zijn-geld-kiezen
-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
-https://www.ensie.nl/riemer-reinsma/eieren-voor-je-geld-kiezen
×