De beroemde Joodse bibliotheek Ets Haim heeft ongeveer tweehonderd eeuwenoude handschriften en manuscripten en online toegankelijk gemaakt via een speciale website.
De handschriften dateren uit de periode van de dertiende tot de negentiende eeuw. De website bevat inmiddels al ruim 15.000 afbeeldingen van Hebreeuwse, Spaanse, Portugese en Nederlandse met de hand geschreven boeken en biedt de mogelijkheid die bladzijde voor bladzijde door te bladeren en in detail te bekijken. Volgens het Joods Historisch Museum (JHM) gaat het om één van de grootste online beschikbare bronnen voor de bestudering van het oude Joodse boek.
De publicatie is deel van een groot ontsluitingsproject waarin alle gedrukte en handgeschreven schatten van Ets Haim in de komende jaren online beschikbaar komen. Volgens het JHM is het wereldwijd de eerste keer dat een Joodse bibliotheek een complete handschriftencollectie online beschikbaar stelt.
De website is ontwikkeld door de beroemde Israëlische fotograaf Ardon Bar-Hama, die onder andere ook verantwoordelijk is voor de digitalisering van de Dode Zee-Rollen en van tientallen beroemde persoonlijke archieven, zoals die van Sigmund Freud, Albert Einstein, Nelson Mandela, Desmond Tutu en Leonard Bernstein.
Het digitaliseringsproject wordt uitgevoerd in samenwerking met het Joods Historisch Museum, de National Library of Israel in Jeruzalem en de Bibliotheca Rosenthaliana van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Wereldberoemde bibliotheek
Ets Haim werd opgericht in 1616 en is sinds 1675 gevestigd in het complex van de Portugese Synagoge in Amsterdam. Het jaar 1889 was een belangrijk jaar voor de bibliotheek. Ets Haim verwierf toen veel kostbare en zeldzame handschriften uit de verzameling van de toenmalige bibliothecaris en geleerde David Montezinos (1828-1916). De bibliotheek werd daarmee een van de belangrijkste Joodse bibliotheken ter wereld.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de collectie van Ets Haim naar Duitsland getransporteerd. Na de oorlog keerde de collectie grotendeels, maar wel met enige schade, terug naar Nederland. De collectie omvat momenteel tal van onderwerpen׃ behalve Joodse studies ook literatuur, geschiedenis en natuurwetenschappen.
Sinds 2003 staat de collectie van 30.000 gedrukte werken en 500 handschriften op het Memory of the World Register van de Unesco.