Dark
Light

Europeanen vinden Van Gogh Museum beste museum ter wereld

1 minuut leestijd
Nieuwe entree van het Van Gogh Museum
Foto: Van Gogh Museum

Europese museumbezoekers zijn van mening dat het Van Gogh Museum in Amsterdam het allerbeste museum ter wereld is. Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) van de Erasmus Universiteit, waarin achttien beroemde kunstinstellingen werden vergeleken.

Louvre in Parijs - cc
Louvre in Parijs – cc
Nederlandse musea doen het sowieso goed, want op de lijst van achttien onderzochte musea kwam ook het Rijksmuseum voor dat derde werd in de wereldwijde uitslag. De musea werden onder andere geselecteerd aan de hand van hun bezoekersaantallen, waarbij men een zo goed mogelijke spreiding over de continenten probeerde te bereiken.

In totaal zijn bijna 12.000 mensen van over de hele wereld ondervraagd over deze musea. Het merendeel van deze bezoekers gaf aan een frequente museumbezoeker te zijn. Elk van de achttien musea moest beoordeeld worden door tenminste honderdvijftig personen uit het eigen land en door vijftig personen uit het buitenland die het museum kenden. De respondenten werd onder meer gevraagd wat ze vonden van de collecties, inrichting en reputatie van de musea.

Wereldwijd gezien kwam het Louvre in Parijs als beste uit de bus met 84.3 van de 100 punten. Als tweede en derde eindigden het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum (81.9 en 81.7).

Nummer 1 in Europa

Als alleen naar de Europese respondenten gekeken wordt, ziet de top drie er iets anders uit. Dan staat het Van Gogh Museum op één, gevolgd door het Louvre en het Rijksmuseum. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, is trots op de uitkomst van het onderzoek:

“Het is onze taak het leven en werk van Van Gogh voor zoveel mogelijk mensen wereldwijd toegankelijk te maken, dat nu blijkt dat dit zo hoog gewaardeerd wordt vinden we uiteraard fantastisch.”

Boek: Nederland Museumland – Dé onmisbare gids voor cultuurliefhebbers

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×