Dark
Light

Extra geld beschikbaar voor viering 75 jaar vrijheid

1 minuut leestijd
Veldhospitaal tijdens de slag om de Schelde (Wiki Commons)
Veldhospitaal tijdens de slag om de Schelde (Wiki Commons)

Het kabinet heeft 15 miljoen euro extra geld vrijgemaakt voor de viering 75 jaar vrijheid, die in 2019 en 2020 wordt gehouden. Eerder was al 9 miljoen euro toegezegd voor deze viering en herdenking.

Met de extra middelen wil het kabinet investeren “in het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog”. Het gaat dan zowel om de oorlog op Nederlands grondgebied als die in Nederlands-Indië. Het is de bedoeling dat ook jongeren in aanraking worden gebracht met dit verleden. Het extra geld gaat daarom onder meer naar het moderniseren van oorlogsmusea, wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en naar het toegankelijker maken van digitale bronnen en archieven over de Tweede Wereldoorlog.

Staatssecretaris Paul Blokhuis:

“Onze vrijheid moeten we koesteren. Weten en voelen wat het echt betekent om vrij te zijn. Om te leven in een democratische samenleving. Een samenleving waarin we elkaar met respect behandelen en waarin iedereen kan vertrouwen op ons rechtssysteem. Dat zijn waarden die niet vanzelfsprekend zijn. Hier moeten we altijd aandacht aan besteden. De onderdrukking, terreur, systematische schending van mensenrechten en uitsluiting en vervolging van Joden, Roma en Sinti van toen mogen we nooit vergeten. De verhalen uit die tijd zijn goud waard. Om blijvend lessen uit te trekken. Om ons simpelweg te leren hoe belangrijk samenleven is, respect te hebben voor de ander en elkaar de vrijheid te geven.”

De komende tijd wordt uitgewerkt hoe de middelen verdeeld worden en op basis van welke criteria. De viering van 75 jaar vrijheid gaat van start op 31 augustus 2019 bij de herdenking van de slag om de Schelde. De activiteiten worden afgesloten op 24 oktober 2020, de dag waarop de Verenigde Naties 75 jaar bestaan.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×