Dark
Light

FIFA stelt onderzoek in naar gebruik ‘poppies’ tijdens interland

1 minuut leestijd
Klaprozen - cc
Klaprozen - cc

Op 11 november, Remembrance Day, worden in Groot-Brittannië altijd alle oorlogsslachtoffers herdacht. Klaprozen (poppies) zijn het symbool van de herdenking, als verwijzing naar de klaprozen die tijdens de Eerste Wereldoorlog rond de loopgraven groeiden. Omdat er interlands werden afgewerkt op 11 november wilden Engeland, Schotland en Wales graag spelen met rouwbanden met daarop een afbeelding van een klaproos. De FIFA verbood dit.

De wereldvoetbalbond gaf aan de rouwband te beschouwen als een politiek statement, en die zijn officieel verboden. FIFA stond het gebruik van de klaproos-band daarom niet toe. Uit angst voor sancties besloot Wales de herdenkingsband dan maar niet te gebruiken. Schotland en Engeland speelden tegen elkaar en besloten de rouwbanden ondanks het verbod toch te dragen.

De FIFA heeft officieel een onderzoek ingesteld naar het gebruik van de rouwbanden door deze twee landen. Het is dus mogelijk dat deze landen nog bestraft worden omdat zij op 11 november een eerbetoon brachten aan hun oorlogsslachtoffers. In het ergste geval krijgen de landen puntenaftrek. Waarschijnlijker is dat er een geldboete wordt opgelegd. De Britse premier Theresa May haalde in aanloop naar de herdenking in felle bewoordingen uit naar de voetbalbond:

“Laat de FIFA eerst orde op zaken stellen in eigen huis voor ze ons vertellen wat we moeten doen.”

Opvallend is overigens dat de drie landen vijf jaar geleden in november wel gewoon mochten spelen met een afbeelding van een klaproos. FIFA verbood dit toen aanvankelijk ook, maar bond in na protesten van prins William en premier David Cameron.

Boek: Remembrance Day

Waarom Britten ‘poppies’ dragen

https://www.youtube.com/watch?v=pBVYs5Q5nrQ

×