Film ‘Lincoln’ grootste kanshebber Golden Globes

Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln
De film Lincoln van regisseur Steven Spielberg is genomineerd voor maar liefst zeven Golden Globes. Dat is donderdag bekendgemaakt in Los Angeles.

De film gaat over Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten. Lincoln regeerde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en was een voorstander van afschaffing van de slavernij. Enkele jaren geleden werd hij in Amerika uitgeroepen tot beste VS-president ooit.


In de door Spielberg geregisseerde biopic speelt Daniel Day-Lewis de rol van de president. Daarnaast zijn er rollen voor onder meer Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones en Jackie Earle Haley. De film is nu dus genomineerd voor zeven Golden Globes, waaronder voor beste film en beste regisseur. Lincoln is vanaf 31 januari 2013 in de Nederlandse bioscoop te zien.

- advertentie -

Een andere historische film, Argo, sleepte vijf nominaties in de wacht. Die film gaat over een geheime operatie van de CIA waarbij zes Amerikaanse diplomaten Iran uitgesmokkeld moesten worden tijdens de gijzelingsactie van 1979.

De Golden Globes worden op 13 januari uitgereikt. De prijzen worden gezien als graadmeter voor de Oscars.

Trailer van ‘Lincoln’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: