Dark
Light

Fotoalbum van Duitse soldaat naar Atlantikwall-Museum

Auteur:
2 minuten leestijd
Het fotoalbum dat is toegevoegd aan de collectie van het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland
Het fotoalbum dat is toegevoegd aan de collectie van het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland

Het Atlantikwall-Museum Hoek van Holland heeft een fotoalbum van een Duitse soldaat weten te bemachtigen. De soldaat bracht een deel van zijn militaire diensttijd in Hoek van Holland door. In het album zijn meerdere afbeeldingen van de kustplaats te vinden. Op één van de foto’s is de bunker te zien waarin het Atlantikwall-Museum tegenwoordig gevestigd is.

De koper van het fotoalbum herkende de museumbunker op de foto en besloot het album aan te schaffen en ter beschikking te stellen aan het museum.

Buitenzijde van het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland
Buitenzijde van het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland
Het fotoalbum is bijgehouden door een jonge Duitse soldaat genaamd Nievert. Meer dan tachtig foto’s geven een indruk van de militaire carrière van de soldaat. Nievert begon als rekruut zijn opleiding bij de Kriegsmarine In het Drenthse Zuidlaren. Na de opleiding te hebben doorlopen werd hij in Hoek van Holland gestationeerd. Het album bevat een groot aantal foto’s van het Voorduin te Hoek van Holland, de bunkers van Marine-Flak-Batterie ‘Nordmole’ (de Duitse luchtafweerbatterij in het Voorduin) en het dorp Hoek van Holland. Ook zijn in het album foto’s te vinden van Nievert met zijn kameraden en is te zien hoe Duitse soldaten poseren met de lokale bevolking. Na zijn periode in Hoek van Holland kwam Nievert in het Franse Boulogne-sur-Mer terecht. Daar zou hij dienst doen op een schip.

Conservator van het Atlantikwall-Museum Christian Quist legt uit waarom het album bijzonder is:

Fotoalbums van Duitse soldaten zijn op zich niet zeldzaam, talloze exemplaren zijn bewaard gebleven. Wat dit album echter uniek maakt is dat het album vol zit met foto’s van na 1941 en dat er veel bunkers en andere militaire bouwwerken op te zien zijn. Het fotograferen van militaire objecten was namelijk streng verboden. Soldaat Nievert heeft zelfs het lef gehad om foto’s te maken van militaire kaarten van Hoek van Holland! Bovendien heeft hij met pen op de foto’s ingetekend waar het Duitse geschut stond en zelfs de codenamen van de geschutsbatterijen erbij geschreven! Het is dus echt een uniek fotoalbum met bijzonder hoge historische waarde.

Volgens Quist horen dergelijke albums thuis in een museum en niet bij een particuliere verzamelaar thuis. Het museum is dan ook blij met de nieuwe aanwinst. Het fotoalbum krijgt een prominente locatie in een hernieuwde expositie.

×