Foto’s bewijzen Demjanjuks aanwezigheid in Sobibor

1 minuut leestijd
Al langer bekende foto van Demjanjuk, uit zijn "SS-Ausweis" uit 1943
Al langer bekende foto van Demjanjuk, uit zijn "SS-Ausweis" uit 1943 (Publiek Domein - wiki)

In mei 2011 werd kampbewaarder John Demjanjuk veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van circa 28.000 Joden in Sobibor. Zelf ontkende hij altijd in het kamp aanwezigheid te zijn geweest. Vanwege zijn hoge leeftijd en aangetekend bezwaar belandde hij ondanks het vonnis niet in de gevangenis. Een klein jaar na zijn veroordeling overleed Demjanjuk in een bejaardenhuis. Recent zijn er foto’s gevonden die zouden aantonen dat Demjanjuk daadwerkelijk in Sobibor was, zo meldt het Duitse persbureau dpa.

Het gaat om twee foto’s die zijn aangetroffen in het archief van Johann Niemann, een plaatsvervangend commandant van Sobibor. Een amateurhistoricus vond de foto’s in het archief van een kleinzoon van Niemann en droeg ze vervolgens voor onderzoek over aan de Duitse stichting Bildungswerk Stanislaw Hantz. Deze stichting startte vervolgens in samenwerking met de politie een onderzoek naar de beelden.

Forensisch onderzoekers concluderen dat Demjanjuk op de foto’s staat. Ze identificeerden hem onder meer aan de hand van een diepe rimpel bij zijn mond, die vrij zeldzaam zijn bij jonge mensen. Op het moment dat de foto werd gemaakt zou de van oorsprong uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk 21 jaar zijn geweest. De foto’s worden over een week pas vrijgegeven door de stichting.

Iwan de Verschrikkelijke

John Demjanjuk week na de Tweede Wereldoorlog uit naar de Verenigde Staten. Eind jaren tachtig werd hij uitgeleverd aan Israël, waar hij ter dood werd veroordeeld nadat hij was geïdentificeerd als Iwan de Verschrikkelijke, een beruchte kampbeul in Treblinka. Demjanjuk ging met succes tegen die veroordeling in beroep. Hij zou zijn verward met de Oekraïense kampbeul Iwan Marchenko. Na terugkeer in Amerika werd hij ervan beschuldigd bewaker in de vernietigingskampen Majdanek en Sobibór te zijn geweest. Dit leidde in 2009 tot zijn uitlevering aan Duitsland en zijn veroordeling in 2011.

Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenkläger

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×