Dark
Light

‘Fout in wiskundige tekening Da Vinci’

Auteur:
1 minuut leestijd
Schilderij van Luca Pacioli
Schilderij van Luca Pacioli

De Nederlandse wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs heeft een fout ontdekt in een wiskundige tekening van de kunstenaar Leonardo da Vinci. Dat onthult het Vlaamse magazine EOS.

De verkeerde tekening van Da Vinci
De verkeerde tekening van Da Vinci
Da Vinci was naast kunstenaar ook filosoof, uitvinder en wiskundige. Over het algemeen wordt hij gezien als groot genie. Door deze combinatie illustreerde Da Vinci onder meer boeken van de wiskundige Luca Pacioli. Hij tekende daarvoor een zogenaamde romboëdrische kuboctaëder met piramides erop. Dit is een wiskundige vorm met daarop piramides. Deze piramides zijn aan de onderkant vierkant of driehoekig afhankelijk van de ondergrond. Roelofs ontdekte echter dat sommige van die piramides vierhoekig zijn, terwijl ze driehoekig zouden moeten zijn.

De fout maakt de aanname sterker dat Da Vinci nooit een model heeft gehad voor zijn tekening. Dat model is ook nooit gevonden, waardoor de tekening als geniaal wordt beschouwd. Volgens Roelofs betekent de fout van de piramides niet dat Da Vinci minder geniaal is dan gedacht. Hij zegt in EOS:

“Da Vinci was zonder meer een genie, en wellicht het grootste genie aller tijden. Maar ook hij was een mens, die moest nadenken en redeneren, en die daarbij al eens een foutje beging. En dat maakt hem alleen maar een nog groter genie.”

‘Da Vinci kopieerde Chinezen’

Da Vinci was volgens de algemene opvatting ook een geniale uitvinder. Zo zou hij onder meer een vliegtuig en onderzeeër hebben ontworpen. Volgens een amateur-historicus Gavin Menzies heeft hij deze ontwerpen echter gestolen van de Chinezen. Menzies beweerde eerder ook al dat de Chinezen ruim voor de Europeanen Amerika hadden ontdekt. De meeste wetenschappers zijn het met beide bewering echter niet eens.

Lees ook: Leonardo da Vinci (1452-1519) – Humanist, renaissanceman en multitasker
Boek: Leonardo da Vinci – De biografie (Walter Isaacson)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×