‘Franse beschietingen oorzaak verwoesting Middelburg’

2 minuten leestijd

Middelburg na het bombardement van 1940 – Foto: Zeeuws Archief
Niet Duitse bombardementen, maar Franse beschietingen veroorzaakten de vernietiging van de stadskern van Middelburg op 17 mei 1940. Dat is de opmerkelijke conclusie die Ton Goossens doet in zijn boek “Gestold Verleden” dat deze maand gepubliceerd wordt.

Terwijl het grootste deel van Nederland op 15 mei 1940 capituleerde werd er in Zeeland nog doorgevochten tot 17 mei. Franse troepen steunden hier het Nederlandse leger in de strijd. Op 17 mei viel Middelburg ten prooi aan het oorlogsgeweld. De stad werd gebombardeerd of beschoten. Vanwege het droge weer breidden de verschillende brandhaarden zich uit tot een stadsbrand waarbij de hele binnenstad in vlammen opging. Het dodental bleef beperkt tot 20, omdat de inwoners van de stad tijdig uit de stad geëvacueerd waren.

Het bombardement werd na de oorlog toegeschreven aan Duitse bommenwerpers. Er werd zelfs gesproken van een Duits terreurbombardement. In een studie uit 2010, getiteld Middelburg 17 mei 1940, het vergeten bombardement werd echter al geconcludeerd dat de stad hoofdzakelijk getroffen werd door geschutvuur. Er zou geen sprake van geweest zijn dat de Duitsers de stad doelbewust hadden willen vernietigen, maar omdat de stad in de vuurlinie lag werd deze toch onbewust getroffen. Dat Franse beschietingen medeverantwoordelijk waren voor de verwoesting van de stad werd niet uitgesloten.

‘Gestold Verleden’ – A.B.J. goossens

Ton Goossens gaat hierin verder en heeft na uitvoerig onderzoek geconcludeerd dat juist gericht vuur van de Franse artillerie de stadsbrand en de daaruit volgende verwoesting veroorzaakt heeft. Hij deed onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven en vond nergens bewijzen van Duitse bombardementen of beschietingen. In de stad werden geen Duitse blindgangers gevonden, maar wel Franse. Goossens telde 70 granaatinslagen die allen vanuit het zuiden afkomstig waren, waar de Fransen zich bevonden. Duitse troepen bevonden zich toen nog niet op Walcheren en zouden pas later op die dag de westzijde van de Sloedam bereiken. De reden waarom de Fransen de stad beschoten hebben, heeft de auteur niet kunnen achterhalen.

Volgens de schrijver hebben de Middelburgse autoriteiten geweten dat Franse beschietingen de oorzaak waren van de branden, maar zwegen ze over de schuldvraag. Na de oorlog is hierdoor een onjuist beeld ontstaan. Hij wijst erop dat monumenten in de stad nog altijd verwijzen naar een Duits bombardement, zonder dat hier bewijs voor is.

Het boek “Gestold Verleden” wordt door de auteur in eigen beheer uitgegeven. Het telt 160 pagina’s en kost €12,50. De verzendkosten bedragen €1,50. Bestellen kan via e-mail: [email protected] of telefonisch: 0118-639700.

~ STIWOT

Een overzicht van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Ton Goossens is op deze pagina te vinden.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×