Google staat vandaag met een aangepast logo, een Google Doodle, stil bij de 125e geboortedag van Frederick Banting, de Canadese arts die begin vorige eeuw een belangrijke ontdekking deed waardoor suikerpatiënten beter behandeld konden worden.
![Frederick Banting](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2016/11/Frederick-Banting-320x421.jpg.webp)
Dierlijke insuline
De Canadees ontdekte samen met Charles Best dat insuline aangemaakt kon worden uit de alvleesklier van geslachte dieren. Een zeer belangrijke ontdekking, omdat mensen met suikerziekte met deze insuline behandeld konden worden. Op 27 juli 1921 slaagden de twee wetenschappers erin insuline uit de alvleesklieren van honden te extraheren en isoleren. Een jaar later werd de eerste diabetespatiënt, de veertienjarige Leonard Thompson, behandeld met insuline die extern was aangemaakt. De bloedsuikerspiegel daalde, maar men moest wat later wel stoppen met de behandeling omdat een allergische reactie optrad. Die allergie-probleem werd enkele dagen later verholpen waarna de behandeling succesvol kon worden voortgezet.
Tegenwoordig wordt er overigens vrijwel geen dierlijke insuline meer gebruikt. Sinds de jaren tachtig is men namelijk ook in staat om synthetische humane insuline te ontwikkelen.
Frederick Banting
![Banting en Best](https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2016/11/Banting-en-Best-320x463.jpg.webp)
Na zijn insuline-ontdekking richtte de universiteit van Toronto het Banting-instituut op. De Nobelprijswinnaar werd hij aangesteld als hoogleraar. In de jaren dertig werd de Canadees vanwege zijn verdiensten in de medische wetenschap ook nog in de adelstand verheven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad Banting vrijwillig in dienst. Hij overleed op 21 februari 1941 toen het vliegtuig waarin hij reisde neerstortte op Newfoundland.
Boek: Canon van de geneeskunde
Meer geneeskunde op Historiek