Friezen zeggen ‘sorry’ voor platbranden Medemblik in 1517

1 minuut leestijd
Kasteel Medemblik op een oude prent
Kasteel Medemblik op een oude prent

In 1517 trok een Friese oorlogsvloot onder leiding van Johan van Selbach de Zuiderzee over om de strijd aan te gaan met Hollanders en inwoners van West-Friesland. De stad Medemblik werd kort hierna ingenomen, geplunderd en vervolgens platgebrand. Daar moest vijfhonderd jaar later maar eens excuus voor aangeboden worden, meenden een aantal Friezen…

De dapperheid van Grutte Pier, anno 1516, negentiendee-eeuws schilderij dat de strijd van Grote Pier verheerlijkt (Johannes Hinderikus Egenberger, olie op doek, Stadhuis Sneek)
De dapperheid van Grutte Pier, anno 1516, negentiendee-eeuws schilderij dat de strijd van Grote Pier verheerlijkt (Johannes Hinderikus Egenberger, olie op doek, Stadhuis Sneek)
Onder de belegeraars van Medemblik bevond zich ook Pier Gerlofs Donia uit Kimswerd, beter bekend als “Grutte Pier”. Veel inwoners van het stadje waren al gevlucht naar het nabijgelegen kasteel van Joost van Buren, toen de beroemde Friese vrijheidsstrijder met zijn leger arriveerde.

Het kasteel wist Grutte Pier niet te veroveren, maar dat betekende niet dat hij zomaar vertrok. Toen de inwoners van Medemblik het kasteel weer konden verlaten, troffen ze een stad aan die volledig in puin lag. En inwoners die niet op tijd naar het kasteel waren gevlucht, waren allemaal gedood. Het zou jaren duren voor Medemblik de klap weer te boven was.

Vredesvloot

Vijfhonderd jaar na Grutte Pier reisde er zaterdag opnieuw een vloot vanuit Friesland naar Medemblik. Dit keer ging het om een vredesvloot. Een groep inwoners uit Kimswerd vond namelijk dat het tijd was voor verzoening. Aangekomen in Medemblik reikten inwoners van de twee plaatsen elkaar de hand. Vanuit Kimswerd namen de Friezen een met water gevulde replica van een zestiende-eeuwse blusemmer mee. Als teken van de verzoening.

De actie werd georganiseerd door theatergezelschap PeerGroup, het dorp Kimswerd en de stad Medemblik.

Lees ook: Grutte Pier (ca. 1480-1520) – De grootste Friese vrijheidsstrijder
Boek: Het Fryslân Boek

Friese reportage over de verzoening:

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×