Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk willen dat een deel van de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog door Unesco wordt erkend als werelderfgoed. Volgens de Vlaamse minister Geert Bourgeois zou erkenning “de kers op de taart zijn van de herdenking van de Groote Oorlog”.
Deze week is het dossier voor de erkenning van de sites van de Eerste Wereldoorlog officieel ingediend bij de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties. Gehoopt wordt dat de erfgoedlocaties in de loop van 2018 een plek krijgen op de werelderfgoedlijst. Het is dan exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog tot een eind kwam.
Opgenomen in het dossier zijn vooral begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog, zoals de Vredestoren in Mesen, de crypte van de IJzertoren en de Duitse militaire begraafplaats van Langemark.
In Vlaanderen worden in totaal 19 sites voorgedragen, in Wallonië 7 sites en in Frankrijk 66 sites, verspreid over 14 Noord-Franse departementen. De 19 Vlaamse sites, samen goed voor in totaal 27 militaire begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten, liggen volgens de indieners als een spiegel van de oorlog verspreid over de Westhoek.
Meer Eerste Wereldoorlog
Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog