Georges Simenon – Belgische schrijver

Geestelijk vader van Maigret
1 minuut leestijd
Georges Simenon, 1965
Georges Simenon, 1965 (CC0 - Jac. de Nijs / Anefo - wiki)

Georges Simenon (1903-1989), beroemde Belgische schrijver. Vooral bekend vanwege zijn romans waarin inspecteur Maigret de hoofdrol speelt.

Georges Simenon werd op 13 februari 1903 geboren in de Rue LƩopold in Luik. Zijn moeder was ongetwijfeld blij met haar zoon, maar niet met het feit dat hij op een vrijdag de dertiende geboren werd. Tegenover officiƫle instanties zei ze daarom dat haar zoon Georges op 12 februari geboren was. Zijn vader, DesireƩ, werkte bij een verzekeringsmaatschappij.

De literaire carriĆØre van Simenon begon in zijn geboortestad Luik. Hij maakte sfeervolle reportages voor Gazette de LiĆØge. Zelf schreef hij over deze periode het volgende: “Gedurende drie jaar was ik journalist in Luik. Ik begon met het schrijven over verongelukte honden. Daarna mocht ik van de hoofdredacteur een dagelijkse column schrijven. Ik was fier te zien hoe de lezers commentaar leverden en mijn vader zich verdiepte in mijn artikel om er s’avonds met mij over te praten”.

Parijs

In 1921 schreef Simenon zijn eerste roman: Au pont des Arches. Er zouden er vele volgen. Hetzelfde jaar verhuisde hij naar Parijs. Die omgeving sprak hem duidelijk aan en werd een van de belangrijkste omgevingen waarin zijn beroemde personage Maigret vertoefde.

Simenon schreef in totaal meer dan vijfhonderd boeken en wordt in Frankrijk vaak gezien als een Fransman vanwege het feit dat hij lange tijd in dat land woonde en werkte. Volgens de overlevering creƫerde Simenon zijn personage Maigret in Delfzijl tijdens ƩƩn van zijn bootreizen. Een aanzienlijk aantal boeken van Simenon is verfilmd.

Tijdens de verkiezing van ‘De Grootste Belg’ in 2005 eindigde Simenon in de Waalse versie op plaats 10 en in de Vlaamse versie op plaats 77. Georges Simenon overleed op 4 september 1989 in het Zwitserse Lausanne.

Georges Simenon: ‘The man who wasn’t Maigret’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×