Dark
Light

Gerenoveerd Czaar Peterhuisje weer te bezoeken

Auteur:
1 minuut leestijd

Czaar Peterhuisje – Foto: Zaans Museum
Het beroemde Czaar Peterhuisje in Zaandam is sinds zaterdag weer toegankelijk voor het publiek. Het huisje is de afgelopen tijd grondig gerenoveerd.

Het Czaar Peterhuisje bevindt zich aan De Krimp in Zaandam. Het kleine museum is gebouwd rond het huisje waarin de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen woonde toen hij de scheepsbouw in Nederland bestudeerde.


Het is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. Het gebouwtje wordt al eeuwen bezocht door veel toeristen maar ook veel bekendheden wisten het huisje te vinden. Het Czaar Peterhuisje is onder meer bezocht door verschillende tsaren, Nederlandse vorsten en ook Napoleon kwam het huisje ooit bekijken.

Het huisje is onlangs grondig gerenoveerd. Er was veel achterstallig onderhoud en het gebouwtje dreigde weg te zakken door houtworm in de fundering. Zowel de fundering als het dak zijn aangepakt en het houtwerk is opnieuw geschilderd. Ook de presentatie vernieuwd. De restauratie van het huisje werd onder meer gesteund door een Russische onderneming.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×