Dark
Light

Russisch geld voor restauratie Czaar Peterhuisje

Auteur:
1 minuut leestijd

Czaar Peterhuisje – Foto: Zaans Museum
Een Russische onderneming trekt 1,6 miljoen euro uit voor de restauratie van het Czaar Peterhuisje in Zaandam. De directeur van het Zaans Museum, Fokelien Renckens, heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Met het geld wordt ook een nieuw entree van het huisje gebouwd. Ook wordt de tuin wordt opgeknapt en er komt een glazen serre als entree. Het is de bedoeling dat de restauratie in maart 2013 voltooid is.


Peter de Grote in Nederland

Dan gaat namelijk het zogenaamde Nederland-Ruslandjaar 2013 van start met een tentoonstelling over tsaar Peter de Grote in de Hermitage Amsterdam die geopend wordt door koningin Beatrix en de Russische president Poetin.

Het Czaar Peterhuisje bevindt zich aan De Krimp in Zaandam. Het kleine museum is gebouwd rond het huisje waarin de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen woonde toen hij de scheepsbouw in Nederland bestudeerde.

Het is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. Het huisje wordt al eeuwen bezocht door veel toeristen maar ook veel bekendheden wisten het huisje te vinden. Het Czaar Peterhuisje is onder meer bezocht door verschillende tsaren, Nederlandse vorsten en ook Napoleon kwam het huisje ooit bekijken.

Tsaar Peter de Grote was eind zeventiende eeuw tot de overtuiging gekomen dat hij een goede vloot nodig had om in de Zwarte Zee overeind te blijven tegen de Ottomanen. Peter de Grote reisde daarom in 1697, incognito, naar West-Europa. Via de Baltische landen en Koningsbergen belandde hij uiteindelijk in Zaandam. De tsaar had in Moskou van Zaanse scheepstimmerlieden gehoord dat Zaandam het Mekka voor de scheepsbouwer was. Peter de Grote huurde bij de smid Gerrit Kist een kamer en in de dagen hierna werkte hij op een werf. Anoniem was hij echter al lang niet meer. Steeds meer mensen wisten dat de tsaar op de werf werkten en uiteindelijk ging het toegestroomde publiek de tsaar zo de keel uithangen dat hij besloot door te reizen naar Amsterdam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×