Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Geroofd WOII-tafelzilver terug naar Duitse familie

1 minuut leestijd

Na een maandenlang onderzoek worden binnenkort geroofde bezittingen na bijna 75 jaar weer terug gegeven aan de rechtmatig eigenaren. Het gaat onder meer om zestien onderzetters en twee sauskommen. Dat meldt de politie Limburg dat in het onderzoek samenwerkte met de Duitse ambassade, Openbaar Ministerie, een juwelier uit Heerlen en de Heerlense familie die het gestolen servies in haar bezit had.

De zaak kwam aan het rollen dankzij een kunsthandelaar uit Heerlen. Na een melding ging de politie vervolgens in gesprek met de Heerlense familie die het servies in haar bezit had. Onderzoek wees uit dat het servies in 1945 door Amerikaanse soldaten bij een adellijke familie werd weggenomen in het Duitse Öhringen en uiteindelijk terecht kwam in Heerlen. Daar kwam het in bezit van een inmiddels overleden Heerlenaar. Zijn familie heeft meegewerkt aan het onderzoek en besloten afstand te doen van het servies.

De politie heeft in overleg met de Duitse ambassade binnenkort een moment georganiseerd waarin het servies wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren: een adellijke familie uit Duitsland. De nabestaanden van de overleden Heerlenaar zijn gevrijwaard van vervolging aangezien de zaak verjaard is.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.