Dark
Light

Gregor Mendel (1822-1884) – ‘Vader van de genetica’

Auteur:
2 minuten leestijd
Gregor Mendel (1822-1884) - 'Vader van de genetica'
Gregor Mendel (1822-1884) - 'Vader van de genetica'

Woensdag is het precies 189 jaar geleden dat de Oostenrijkse Augustijn en geneticus Gregor Mendel werd geboren. Google staat stil bij dat feit en heeft een speciaal logo geplaatst ter ere van de Oostenrijker.

De erwten van Gregor Mendel
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 189e geboortedag van Mendel is het traditionele logo vervangen door een serie erwten die samen de letters g-o-o-g-l-e vormen.

Vader van de genetica

Gregor Mendel
Gregor Mendel werd op 22 juli 1822 onder de naam Johann Mendel geboren in Heinzendorf, een plaatsje in het toenmalige Oostenrijks Silezië. In 1843 trad hij in in het augustijnenklooster in Brünn (het huidige Brno). Daar nam hij de naam Gregor aan. Vier jaar na zijn toetreding werd Mendel tot priester gewijd. Vervolgens studeerde hij enige tijd natuurwetenschappen in Wenen. In 1868 zou hij abt worden van het klooster in Brünn.

Vanaf 1856 hield Mendel zich in de tuin van het klooster bezig met experimenten op het gebied van erfelijkheid. Nadat hij de variaties en de erfelijkheid van zeven paar overerfde eigenschappen bij erwtenplanten had bestudeerd formuleerde hij een erfelijkheidswetten: De Wetten van Mendel. Mendel ging zeer nauwgezet te werk. Zo bestoof hij de bloemen zelf en waakte hij voor kruisbestuiving.

Erfelijke eigenschappen

De Oostenrijker ontdekte onder meer dat erfelijke eigenschappen (genen) in bastaarden niet door vermenging in elkaar opgaan. Dat gewassen zich geslachtelijk konden voortplanten was in Mendels tijd al lang bekend. Men dacht destijds echter dat als er verschillende soorten werden gekruist, er eigenschappen zouden ontstaan die precies tussen die van de ‘ouders’ in zouden liggen. Mendel ontdekte dat dit anders ging. Toen hij bijvoorbeeld een erwt met een lange stengel kruiste met een erwt met een korte stengel, ontstond er een nieuwe erwt met een lange stengel. De Oostenrijker concludeerde hierop dat de eigenschap ‘langstengelig’ dominant was en de eigenschap ‘kortstengelig’ zwak.

Mendels beeltenis op een postzegel
Mendel publiceerde zijn conclusies in 1866. Veel aandacht kregen ze toen echter niet. Pas vanaf 1900 werd het belang van zijn werk herkend. Dit nadat zijn werk was herontdekt door de Nederlands bioloog Hugo de Vries, de Duitser Carl Correns en de Oostenrijker Erich von Tschermak. De drie plantkundigen kregen zijn opstellen onafhankelijk van elkaar in handen en constateerden dat hun eigen conclusies decennia eerder al door een monnik in Oostenrijk op papier waren gezet. De onderzoekers ontdekten bovendien dat Mendels regels ook van toepassing waren op dierlijke erfelijke eigenschappen.

Vandaag de dag staat Gregor Mendel hierdoor nog altijd bekend als de vader van de genetica.

Film biography of Gregor Mendel (1822-1884)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×