De denker Franciscus van Assisi geldt als een van de meest significante christelijke leiders uit de Middeleeuwen. Hij stond aan de basis van een religieuze orde van de Franciscanen of minderbroeders. Wie was Assisi? Een korte biografie van het leven van deze godgeleerde.
Naast de regel “Ora et Labora”, hetgeen zoveel betekent als ‘bid en werk’, hielden heel wat kloostergemeenschappen er in onze contreien een eerder wereldse hobby op na, namelijk het brouwen van gerstenat.
Van 1165-1797 waren de cisterciënzers als mannen- en vrouwenkloosterorde aanwezig in Nederland en vlak over de grens met België en Duitsland.
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van vier monumenten in het Oost-Vlaamse Waasmunster. Het is de bedoeling dat de monumenten binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen. Naast het kasteeldomein van Ortegat gaat het om een neogotische parochiekerk, de kloostersite van de Mariazusters van Franciscus en de Heilige Barbarakapel.
De Oostenrijker Gregor Mendel ontdekte onder meer dat erfelijke eigenschappen (genen) in bastaarden niet door vermenging in elkaar opgaan.
Verscholen in het lieflijke landschap van de Antwerpse Zuiderkempen ligt het idyllische woondorp Tongerlo. Op het eerste gezicht niets speciaals zult u zeggen, ware het niet dat sinds circa 1130 zich hier een kloostergemeenschap vestigde dewelke de daarop volgende eeuwen uitgroeide tot een vermaard religieus en cultureel baken dat zijn uitstraling kende tot ver in de omgeving en zelfs tot
Gelegen op amper enkele kilometers van het hectische Brusselse stadscentrum vormt het voormalige Rood klooster met zijn vijvers, moerassen en beschermd natuurreservaat aan de rand van het Zoniënwoud een ware oase van rust en natuurpracht. Toch heeft deze priorij een bewogen en merkwaardige geschiedenis achter de rug. Een schets:
De Radboud Universiteit Nijmegen heeft een vijftiende-eeuws boek met liturgische gezangen aangeschaft. Het werk is afkomstig uit de collectie van het voormalig vrouwenklooster Soeterbeeck.
Bijna vijftig jaar geleden fotografeerde Guus Bekooy het leven van de zusters clarissen te Megen. Voor die tijd een uniek project. Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden exposeert de komende zomermaanden de complete serie, bestaande uit bijna zeshonderd opnamen. De fotoserie van Guus Bekooy was en is bijzonder. Hij gunde de buitenwereld een blik op het verborgen leven achter
De Abdij van Egmond is een benedictijnerabdij in Egmond-Binnen.
Padmasambhava, Indisch-boeddhistische monnik die in opdracht van koning Trisong Detsen rond 747 na Christus het boeddhisme in Tibet invoerde. Rond het jaar 775 werd op zijn initiatief begonnen met de bouw van het eerste boeddhistische klooster van Tibet: het Samye-klooster. De naam Padmasambhava betekent letterlijk geboren uit een lotus. Volgens de legende zou hij op 8-jarige leeftijd zijn geïncarneerd in
Het Samye-klooster is het eerste boeddhistische klooster dat in Tibet werd gebouwd. Rond het jaar 775 na Christus werd er, onder het bewind van koning Trisong Detsen (ca. 704-797), gestart met de bouw van het klooster.