Grondleggers van de Librije in Zutphen

2 minuten leestijd
Librije in Zutphen
Librije in Zutphen (CC BY-SA 4.0 - RCE - wiki)

De Librije van de Walburgiskerk in Zutphen, opgericht in 1564, is een unieke schatkamer van boeken en geschiedenis. Het recent verschenen boek De grondleggers van de Librije in Zutphen belooft een kennismaking met tien personen uit de vijftiende en zestiende eeuw die verbonden zijn aan de geschiedenis van de Librije en samen de basis legden voor de bijzondere bibliotheek. Lex Veldhoen las het boek.

Het is indrukwekkend, alsof ze al sinds eeuwen niet meer beroerd zijn: grote, dikke boeken in diverse formaten met donkerbruine, leren omslagen. Ze liggen schuin verstild in rijen op donker houten liggers aan kettingen vastgemaakt, zodat ze niet ontvreemd kunnen worden. De Librije, een aanbouw van de Walburgiskerk in Zutphen met een gewelfd plafond, die in 1564 werd geopend.

Deze ‘boekenkamer’ vormde aanleiding tot het boek De grondleggers van de Librije in Zutphen; een bont gezelschap in roerige tijden. Als je vooraf over de opzet van dit boek leest, denk je: origineel, om de Librije zo te beschrijven, aan de hand van de levens van enkele belangrijke betrokkenen.

In de inleiding staat: ‘Wat waren dat voor mensen die de Librije zo stap voor stap vorm gaven? In dit boek maakt u kennis met hen’. Het klinkt veelbelovend, maar tegelijkertijd vraag je je af: in hoeverre is dat gelukt en wordt dat achteraf niet te veel ‘hinein interpretieren’?

Herkomst collectie

Na lezing blijkt de waarde van dit boek vooral te zijn dat er meer is vastgelegd over de herkomst van een deel van de collectie van De Librije, en dat is historische gezien een verheugende aanvulling. Anderzijds valt het boek voor de geïnteresseerde leek nogal tegen. We maken amper echt kennis met de eerder genoemde personen, waaronder een burgemeester, fraters, een rector en de kerkmeesters die de Librije bedachten, bouwden en het in een roerige tijd met opstanden in en rondom de stad van boeken voorzagen.

Grondleggers van de Librije in Zutphen
 
In dit boek gaat het niet veel verder dan wat jaartallen qua geboorte, trouwen en overlijden, de functies die zij bekleedden, het soort boeken (juridisch, religieus) dat ze schonken, waaruit grofweg iets van hun belangstelling uit valt op te maken. Het was misschien ook wel ijdele hoop, een wat te hoog gespannen verwachting, aangezien hun levens zich in de vijftiende en zestiende eeuw afspeelden.

Het boek is tevens verrijkt met een tachtigregelig gedicht van Arnoldus van Nymegen, bibliothecaris van een fraterhuis in Doesburg; een lofdicht op bibliotheken en in het bijzonder op de Librije.

Lex Veldhoen is journalist en auteur van diverse boeken en uitgaves. Hij schreef en schrijft onder meer voor NRC-Handelsblad, Trouw, HP-De Tijd en het Parool. Zijn specialisaties zijn biografieën, reisverhalen en de onderwerpen India, België, Kunst, wetenschap en techniek. Zie ook zijn website lexveldhoen.nl.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×