Dark
Light

Groot deel audiovisuele geschiedenis van Nederland gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Het archief van Beeld en Geluid - cc
Het archief van Beeld en Geluid - cc

In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is maandag het nationale digitaliseringsprogramma Beelden voor de Toekomst afgesloten. Gedurende zeven jaar hebben Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, Nationaal Archief en Kennisland 110 duizend uur video, 30 duizend uur film, zo’n 300 duizend uur audio en bijna 2,5 miljoen foto’s geconserveerd en gedigitaliseerd.

Dankzij het project blijft een belangrijk deel van de vaderlandse geschiedenis, uitgedrukt in beeld en geluid, behouden voor historici en wetenschappers, voor creatief hergebruik, voor onderwijs en het brede publiek. Het gedigitaliseerde materiaal gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Het gaat om de vroegste Nederlandse radio, cinema, fotografie, en de televisie-uitzendingen uit de tweede helft van de vorige eeuw. Televisie-iconen als Swiebertje, de documentaires van Bert Haanstra en de foto’s van Alexandrine Tinne maken hier onder andere deel van uit.

Kwetsbaar

Zeven jaar lang werkten honderden mensen aan het project. Van de bunkers met nitraatfilm in de duinen van Overveen en Scheveningen tot de digitaliseringsstraten voor video, audio, film en fotografie in Hilversum, Amsterdam, en Den Haag.

Gezien de slechte staat en kwetsbaarheid van veel analoog materiaal restte er nog maar weinig tijd om te digitaliseren. De kennis van oude audiovisuele formaten en faciliteiten om de spoelen en banden te kunnen afspelen, zouden over een paar jaar bovendien niet meer beschikbaar of onbetaalbaar zijn. Het gedigitaliseerde materiaal wordt inmiddels hergebruikt in talloze toepassingen, van lesmateriaal en Wikipedia tot apps en diensten voor de creatieve industrie.

×