Dark
Light

Grote expositie over de wereld van Walt Disney

1 minuut leestijd
Disney Circus - Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn
Disney Circus - Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Bij het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is vanaf volgende maand een grote tentoonstelling te zien over de wereld van Walt Disney. Het publiek kan onder meer in het museum terecht voor het allereerste Mickey Mouse en Donald Duck speelgoed uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn
Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn


Het museum besteedt daarnaast aandacht aan films als Sneeuwwitje, Fantasia, Mary Poppins en Pinokkio, aan de Disney pretparken, na-oorlogse merchandise, strips en boeken en recente Pixar-films als Toy Story en Nemo. Verder staat het museum stil bij het verhaal achter Walt Disney zelf, de man die alles bedacht en vormgaf.

Dankzij particuliere verzamelingen kan het Hoornse museum naar eigen zeggen een mooi overzicht tonen van negentig jaar Disney in al zijn facetten. Het museum:

“Verdeeld over thema’s is te zien dat er al vanaf het eerste begin veel Disney-merchandise in de winkels lag, van horloges tot poppen, van emmertjes tot spellen. Objecten waar verzamelaars nu soms kapitalen voor over hebben. We laten de mooiste stukken zien, vaak nog met de originele doos ernaast.”

Ook affiches en ‘cels’ (originele tekeningen van de tekenfilms) geven een gedetailleerd beeld van de tekenkunst die uit de Disney-studio’s kwam. Filmfragmenten, foto’s en objecten brengen klassiekers als Sneeuwwitje, Jungle Boek, 101 Dalmatiërs, Robin Hood, Assepoester, Peter Pan en Alice in Wonderland tot leven. De familie Duck komt uitgebreid aan bod en striphelden als Dagobert, Donald en Kwik, Kwek en Kwak zijn in de vorm van talloze boeken, pluche beesten, beeldjes, puzzels en spellen te bewonderen.

Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn
Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Titel van de familietentoonstelling luidt Disney Mania. Voor kinderen zijn er puzzeltochten en een speelhoek waar ze zich kunnen verkleden. Daarnaast is speciaal voor de tentoonstelling het kantoor van Walt Disney nagebouwd.

Volgens het Museum van de Twintigste Eeuw is in Nederland niet eerder zo’n grote Disney-collectie bijeengebracht.

Walt Disney World: A Dream Come True

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×