In het Haags Historisch Museum is deze week de wandelkaart ‘Den Haag en Slavernij’ gepresenteerd. De kaart voert wandelaars langs sporen van het slavernijverleden in Den Haag.
Den Haag speelde vanaf de zeventiende eeuw een centrale rol in de totstandkoming, de handhaving en de afschaffing van de slavernij. Velen denken bij het slavernijverleden in Nederland aan handelsstad Amsterdam of havenstad Middelburg, maar vanuit de regeringsstad Den Haag werd het bestuur van de koloniën en het slavernijsysteem geregeld. Er woonden invloedrijke politici, vermogende plantage-eigenaren en verdedigers van het slavernijsysteem. De aanwezigheid van de regering trok bovendien ook juist individuen die zich uitspraken tegen het systeem en de onderdrukking.
In 1848 werd in Den Haag besloten om de slavernij af te schaffen. Dit was een historische mijlpaal, maar er volgde nog een lange periode van discussies voor het besluit werkelijkheid werd. Pas op 1 juli 1863 werd de slavernij in de Nederlandse koloniën officieel afgeschaft.
In het Haagse straatbeeld zijn sporen van deze geschiedenis nog altijd zichtbaar. Verschillende locaties herinneren tot op heden aan het slavernijverleden.
De wandelkaart, die mede mogelijk is gemaakt dankzij een bijdrage van de gemeente Den Haag, is te koop in het Haags Historisch Museum. Voor scholen is een speciaal lesprogramma beschikbaar.
- Artikelen over het slavernijverleden
- Boek: Slavernij, een geschiedenis