De Royal African Company (RAC, 1672-1752) was een overzeese Britse handelscompagnie die voornamelijk actief was in de Britse vaart, handel en slavernij op Afrika. Een korte geschiedenis van deze handelscompagnie.
Oprichting van de Royal African Company
Concurrentie met de Nederlanders
In Ghana lagen, naast meerdere slavenforten, ook het Nederlandse fort Elmina (Sรฃo Jorge da Mina) en diverse Nederlandse factorijen. Fort Elmina vormde het centrum van de Nederlandse slavenhandel door de West-Indische Compagnie. De Britten probeerden, onder leiding van admiraal Robert Holmes, her fort in te nemen maar admiraal Michiel de Ruyter wist met zijn vloot deze aanval af te slaan.
In de jaren 1680-1686 verscheepte de RAC jaarlijks gemiddeld zo’n 5000 slaven vanuit Afrika naar het Caribisch gebied en naar Virginia in Amerika, waar de tabaksverbouw floreerde. Deze ‘vaart’ was onderdeel van de Trans-Atlantische Driehoekshandel: De Britse schepen vertrokken vanuit Liverpool, Bristol en Londen, voeren vervolgens naar Ghana toe – waar ze de slaven inlaadden – en transporteerden de slaven naar het Caribisch gebied en Virginia.
Binnen enkele decennia, tegen het einde van de zeventiende eeuw, ontwikkelde Groot-Brittanniรซ zich tot de grootste slavenhandelaar ter wereld.
Belangrijke latere ontwikkelingen
In 1689, na de Glorious Revolution, raakte de Royal African Company zijn monopolie op de slavenhandel kwijt. Tot 1731 bleef de RAC actief in de Trans-Atlantische slavenhandel. Daarna verschoof de focus op de handel in goud en ivoor. Uiteindelijk besloot het Britse parlement in 1752 om de handelscompagnie te ontbinden.
Lees ook: De Britse East India Company: betekenis & korte geschiedenis
Boek: De geschiedenis van de slavernij – Dick Harrison
Internet
-https://www.history.com/news/what-was-the-royal-african-company
-https://www.britannica.com/topic/Royal-African-Company
-https://schoolshistory.org.uk/topics/british-empire/economic-consequences-of-empire/royal-african-company/
-https://www.encyclo.nl/begrip/Royal_African_Company