De Nederlandse kunstenaar Casper Faassen (1975) werkt in het spoor van de zeventiende-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten.
Het schilderij toont Pieter Quarles met zijn echtgenote Cornelia van Splinter Loenersloot, hun twee kinderen en een bediende.
Ooit was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag. Tegenwoordig is de zeventiende-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend.
In 1816 kocht koning Willem I Paleis Kneuterdijk voor zijn zoon, de latere koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna.
De amateurfilmbeelden uit december 1941 tonen een van de laatste huwelijksinzegeningen in de synagoge in de Haagse Nieuwe Molstraat.
Voor de Tweede Wereldoorlog kende Den Haag de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam.
Dit voorjaar staat het Haags Historisch Museum in het teken van rock-‘n-roll, vetkuiven en Haagse beat, kortom: uitgaan in de fifties en sixties.
Dit voorjaar start een nieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij drie Haagse musea: het Haags Historisch Museum, Museum de Gevangenpoort en Museon.
Frederik Trumpi ontving de penning in 1926 voor zijn talloze reddingen van mensen en dieren uit de Haagse singels en binnenwateren.
Velen denken bij het slavernijverleden in Nederland aan handelsstad Amsterdam of havenstad Middelburg, maar vanuit de regeringsstad Den Haag werd het bestuur van de koloniën en het slavernijsysteem geregeld. Er woonden invloedrijke politici, vermogende plantage-eigenaren en verdedigers van het slavernijsysteem.
Scheveningen Radio verzorgde van 1904 tot 1999 de communicatie met schepen. De zender opereerde de eerste decennia vanuit de wijk Duindorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Scheveningen Radio de uitzendingen staken.
Het Haags Historisch Museum heeft, in samenwerking met het Letterkundig Museum, een tentoonstelling samengesteld met werk van kunstenaars die zich in de loop der tijden hebben laten inspireren door het Nederlandse duinlandschap.
In een nieuwe tentoonstelling staat het Haags Historisch Museum stil bij de rivaliteit tussen twee bijzondere vrouwen uit de Gouden Eeuw: Elizabeth Stuart (1596-1662) en Amalia van Solms (1602-1675).
Het grote poppenhuis van Lita de Ranitz geeft een beeld van het ‘rijke Haagsche leven’ rond 1910. Het huis werd in 1910 opgeleverd en langzamerhand gevuld. Er werd nauwgezet een inventarislijst van bijgehouden.
Schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw van bekende kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen en Rembrandt, illustreren de populariteit van het oude kolfspel in de Gouden Eeuw.
Om te laten zien dat Den Haag niet alleen is opgebouwd door Haagse handen, maar door mensen van over de hele wereld organiseert het Haags Historisch Museum in mei de presentatie Bouwen aan de stad, arbeidsmigratie in de jaren ’60 en nu in het Atrium Den Haag.
Deze maand is een nieuwe historische mobiele applicatie gelanceerd: Naar Toen. Met de app, die onder meer is gemaakt door het Haags Historisch Museum en de dienst Monumentenzorg van de gemeente Den Haag, kan het verleden van de Hofstad wandelend ontdekt worden. Gebruikers kunnen twee historische routes volgen. Deze voeren naar koninklijke paleizen, beelden, monumenten en gebeurtenissen. De plekken vertellen
Het Haags Historisch Museum is sinds kort eigenaar van het schilderij Wachtende koetsiers aan het Lange Voorhout van Floris Arntzenius (1864-1925). Het museum kon het werk aankopen dankzij een financiële bijdrage van het Sebastiaan Genootschap.
Bij Koninklijk Besluit kreeg de gemeente Den Haag op 9 mei 2012 toestemming om bij het stadswapen voortaan de wapenspreuk ‘Vrede en Recht’ te voeren. Burgemeester en wethouders van Den Haag hadden koningin Beatrix daartoe verzocht om zichtbaar te maken dat de stad en haar inwoners zich al meer dan honderd jaar inspannen voor het bevorderen van de internationale rechtsorde.
Al sinds de middeleeuwen nemen satirici de politiek op de hak. De tentoonstelling Haagse Humor – Spotten met de politiek in het Haags Historisch Museum toont aan de hand van spotprenten en tv-fragmenten een inkijkje in de rijke geschiedenis van de politieke satire in Nederland.
Op 30 november 1813 zette Prins Willem van Oranje, de latere Koning Willem I, voet aan wal bij Scheveningen. Hij zou de leiding van het land op zich nemen, nadat de Fransen zich hadden teruggetrokken. Tweehonderd jaar later kijken we terug op het begin van ons koninkrijk en op de vorsten die ons land heeft gekend. In deze tekst komen