Twee bijzondere stadsgezichten van Den Haag
De Nederlandse kunstenaar Casper Faassen (1975) werkt in het spoor van de zeventiende-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten.
Berichten over nieuws en tentoonstellingen van het Haags Historisch Museum, het stadsmuseum van Den Haag. Historiek heeft ook een samenwerkingsrubriek met dit museum: Oh, oh, Den Haag
Boekentip: Haagse stadsgezichten 1550-1800, topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum
De Nederlandse kunstenaar Casper Faassen (1975) werkt in het spoor van de zeventiende-eeuwse schilder Jan van Goyen aan een serie Nederlandse stadsgezichten.
Het schilderij toont Pieter Quarles met zijn echtgenote Cornelia van Splinter Loenersloot, hun twee kinderen en een bediende.
Ooit was Jan van Ravesteyn de meest gewilde portretschilder van Den Haag. Tegenwoordig is de zeventiende-eeuwse schilder bij het grote publiek onbekend.
In 1816 kocht koning Willem I Paleis Kneuterdijk voor zijn zoon, de latere koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna.
De amateurfilmbeelden uit december 1941 tonen een van de laatste huwelijksinzegeningen in de synagoge in de Haagse Nieuwe Molstraat.
Voor de Tweede Wereldoorlog kende Den Haag de grootste Joodse gemeenschap in Nederland na Amsterdam.
Dit voorjaar staat het Haags Historisch Museum in het teken van rock-‘n-roll, vetkuiven en Haagse beat, kortom: uitgaan in de fifties en sixties.
Dit voorjaar start een nieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit bij drie Haagse musea: het Haags Historisch Museum, Museum de Gevangenpoort en Museon.
Frederik Trumpi ontving de penning in 1926 voor zijn talloze reddingen van mensen en dieren uit de Haagse singels en binnenwateren.
Velen denken bij het slavernijverleden in Nederland aan handelsstad Amsterdam of havenstad Middelburg, maar vanuit de regeringsstad Den Haag werd het bestuur van de koloniën en het slavernijsysteem geregeld. Er woonden invloedrijke politici, vermogende plantage-eigenaren en verdedigers van het slavernijsysteem.