Hazenkaakje uit Noordzee dateert uit Laat-Pleistoceen

Foto: Natuurhistorisch
Afgelopen zomer werd op De Zandmotor, een kunstmatige zandbank voor de kust van Ter Heide en Kijkduin, een stukje kaak gevonden. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het om een kaakfragment van een prehistorische haas gaat. Het stuk bot is ruim 31.000 jaar oud en dateert daarmee uit het Laat-Pleistoceen, meldt Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Het is voor het eerst dat er zo’n oud kaakfragment


met enkele gebitselementen van een haasachtige van de Noordzeebodem is gedetermineerd en gedateerd. De ouderdom van het stukje bot is vastgesteld met behulp van C14-techniek. Het kaakfragment is bruin/beige van kleur. De komende maanden is het te zien in een speciale opstelling in het Museon in Den Haag.

- advertentie -

DNA-onderzoek

Om wat voor soort haas het precies gaat is op dit moment niet vast te stellen omdat de zogenaamde derde premolaar (een kies achter de hoektand) ontbreekt. Normaal gesproken kan aan de hand van deze kiezen vastgesteld worden of het bijvoorbeeld om een Europese haas of sneeuwhaas gaat.

Eventueel kan er ook nog DNA-onderzoek uitgevoerd worden maar daar zien de onderzoekers vooralsnog van af. Voor het C14-onderzoek moest ook al een klein stukje van het kaakfragment afgehaald worden en omdat het om zo´n zeldzame vondst gaan willen de onderzoekers niet nog een stuk van het kleine stukje bot halen. Gehoopt wordt dat er in de nabije toekomst meer resten van haasachtigen gevonden worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: