Dark
Light

Hazenkaakje uit Noordzee dateert uit Laat-Pleistoceen

Auteur:
1 minuut leestijd

Afgelopen zomer werd op De Zandmotor, een kunstmatige zandbank voor de kust van Ter Heide en Kijkduin, een stukje kaak gevonden. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het om een kaakfragment van een prehistorische haas gaat. Het stuk bot is ruim 31.000 jaar oud en dateert daarmee uit het Laat-Pleistoceen, meldt Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Foto: Natuurhistorisch
Het is voor het eerst dat er zo’n oud kaakfragment met enkele gebitselementen van een haasachtige van de Noordzeebodem is gedetermineerd en gedateerd. De ouderdom van het stukje bot is vastgesteld met behulp van C14-techniek. Het kaakfragment is bruin/beige van kleur. De komende maanden is het te zien in een speciale opstelling in het Museon in Den Haag.

DNA-onderzoek

Om wat voor soort haas het precies gaat is op dit moment niet vast te stellen omdat de zogenaamde derde premolaar (een kies achter de hoektand) ontbreekt. Normaal gesproken kan aan de hand van deze kiezen vastgesteld worden of het bijvoorbeeld om een Europese haas of sneeuwhaas gaat.

Eventueel kan er ook nog DNA-onderzoek uitgevoerd worden maar daar zien de onderzoekers vooralsnog van af. Voor het C14-onderzoek moest ook al een klein stukje van het kaakfragment afgehaald worden en omdat het om zo´n zeldzame vondst gaan willen de onderzoekers niet nog een stuk van het kleine stukje bot halen. Gehoopt wordt dat er in de nabije toekomst meer resten van haasachtigen gevonden worden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

×