Heinz Wilhelm Guderian zoals hij eigenlijk voluit heette, wordt door historici beschouwd als de bedenker van de Blitzkrieg waarmee het Duitse leger in het begin van de Tweede Wereldoorlog aanzienlijke successen boekte en grote delen van Europa wist te veroveren.
Jeugd en begin militaire carrière
Heinz Guderian werd op 17 juni 1888 geboren in Culm, een stadje in Polen dat destijds deel uitmaakte van het koninkrijk Pruisen. Op jonge leeftijd meldde Guderian zich als kandidaat-officier bij de militaire academie van Metz en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Friedrich, zelf een officier bij het Pruisisch leger. Eind januari 1908 promoveerde hij af als onderluitenant en diende enige tijd bij het infanterieregiment waar zijn vader als generaal-majoor het bevel voerde. In 1912 werd hij naar de militaire academie in Berlijn gestuurd waar hij kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog bevorderd werd tot luitenant.
De Grote Oorlog en het interbellum daarna
Tijdens de oorlog werd Guderian ingezet aan het westelijk front waar hij in het najaar van 1914 deelnam aan de gevechten bij de Marne en later in de Slag om Verdun. Het leverde hem het IJzeren Kruis Eerste klas op en een bevordering tot kapitein. Het waren de beelden van de tanks die aan het front dood en vernieling zaaiden die hem bijbleven en zijn verdere carrière zouden bepalen.


De Tweede Wereldoorlog
Guderian kon toen niet vermoeden dat hij al vrij snel de kans zou krijgen zijn theorieën over een nieuwe oorlogsvoering in praktijk om te zetten. Begin september 1939 viel Duitsland Polen binnen wat meteen het begin van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Voor het succes van de Poolse inval en de snelheid waarmee enkele maanden later de Duitse troepen de Lage Landen en Frankrijk onder de voet liepen, kreeg Guderian in juli 1940 het Ridderkruis met Eikenloof uitgereikt en werd hij bevorderd tot Generaloberst, de op één na hoogste generaalsrang bij de Wehrmacht.

Het verdere verhaal
Na zijn vrijlating uit krijgsgevangenschap zette Guderian zich aan het schrijven van zijn memoires die in 1951 verschenen onder de titel “Erinnerungen eines Soldaten”. Kort voor zijn dood op 14 mei 1954, was hij nog werkzaam als adviseur bij het uittekenen van de plannen voor een nieuw Duits leger, de latere Bundeswehr waar zijn oudste zoon, Heinz Günther (1914-2004), het eind jaren zestig ook tot generaal zou schoppen.
Ook interessant: Hitlers stalen vuist – Evolutie van het Duitse tankwapen
Overzicht van boeken van Heinz Guderian