Hoewel niet veel mensen er bij stil zullen staan, heeft de Opera van Luik (Koninklijke Waalse Opera) een Nederlands tintje.
Dankzij een besluit uit 1816 van de Nederlandse koning Willem I werd er in 1818 in het centrum van Luik begonnen met de aanleg van een nieuw operagebouw in neoclassicistische stijl (inclusief schitterende marmeren pilaren). De eerste steen werd op 1 juli van datzelfde jaar gelegd door de bekende Franse comédienne Mademoiselle Mars. De opening van het gebouw vond plaats op 4 november 1820.
De Opera van Luik is een van de drie grote Operahuizen in België. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog maakte de Opera een zware tijd door, maar kwam daar steeds weer bovenop. Diverse beroemde artiesten als Jean-Claude Malgoire, José van Dam, Juan Diego Florez, Deborah Voigt, José Cura en Rugerro Raimondi traden er op.
Tussen 2009 en 2012 onderging het complex een grondige renovatie. Bovenop het gebouw werden onder andere drie extra verdiepingen gezet met daarin werkruimtes en studio’s voor licht en decor. Om het geheel niet te zwaar te laten lijken, werd er als omhulsel gekozen voor een constructie van koperkleurige aluminium-staven. Het was al van 1976 geleden dat de laatst grote renovatie had plaatsgevonden, dus er moest veel gedaan worden. Sinds 1999 is het Luikse Operahuis officieel erkend als Waals monument.
Dankzij de fraaie renovatie van 2012 werd binnen veel weer in originele staat teruggebracht. De zaal, trappen en foyer zien er tegenwoordig opnieuw uit zoals het was in 1860. De zaal (à l’italienne) van het Operagebouw behoort echter (ondanks de oude look) vanwege de innovatieve podiummachines – paradoxaal genoeg – ook meteen weer tot de modernste operapodia ter wereld. De kassa’s, toiletten en het trappenhuis geven ook een zeer moderne aanblik. Gelukkig is de prachtige, uit 1905 daterende, plafondschildering, van Emile Berchmans behouden gebleven en opgeknapt. Er staan componisten en taferelen uit verschillende opera’s op afgebeeld.
Rood pluche
Het Opera-gebouw van Luik biedt plaats aan 1440 toeschouwers. De bezoekers zitten op rood pluche. De fraaie Koninklijke loge, die ook gerenoveerd werd, maakt daar geen uitzondering op. De heropening van het pand werd in 2012 ingeluid met de Opera Stradella van componist César Franck.
Deze zomer (2015) kan men er genieten van de muziek van Verdi, Rossini, Donizetti en Mozart en is er tevens een Masterclass van Paolo Arrivabeni. Komend seizoen (2015-2016) staan onder andere de opera Ernani van Verdi, De Barbier van Sevilla van Rossini en Die Zauberflöte van Mozart op het programma in Luik.
Link: www.operaliege.be/en