Waar komt de uitdrukking ‘het regent pijpenstelen’ vandaan?

1 minuut leestijd
Het regent pijpenstelen
Deze rozen hebben het zwaar. Het regent namelijk pijpenstelen... (CC0 - Pixabay - chulmin1700)

Als de regen hard neerklettert en dus sprake is van een zeer stevige regenbui, kunnen we zeggen dat het “pijpenstelen regent”. Waar komt deze bekende uitdrukking eigenlijk vandaan?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we terug naar de tijd waarin er in onze contreien nog flink gerookt werd. Tegenwoordig behelpen rokers zich voornamelijk met sigaretten, sigaren of de moderne vapes, maar vroeger liepen de meeste rokers rond met een pijp, bestaande uit een lange, holle steel en aan het uiteinde een kleine kom waarin tabak geplaatst kan worden. Als deze tabak vervolgens ontstoken wordt, kan de rook via het steeltje naar de mond van de roker gebracht worden.

Aan deze wat ouderwetse manier van roken danken we de uitdrukking “Het regent pijpenstelen”. De pijpenstelen slaan namelijk op de stelen van deze rookattributen. Zeker traditionele kleipijpen hadden vaak een lange, dunne steel die enige gelijkenis vertoont met de regendruppels die tijdens stevige buiten soms in langgerekte, rechte stralen neervallen.

Gouds pijpje
Gouds pijpje (CC BY-SA 3.0 – Agaath – wiki)

Gouwenaar

Waar het gaat om de uitdrukking wordt vaak specifiek verwezen naar de Goudse pijp of Gouwenaar. Deze pijp werd vanaf begin zeventiende eeuw geproduceerd en stond bekend om zijn lange, dunne steel en stevige kop.

Dat pijpjes vroeger tamelijk populair waren, blijkt ook uit het feit dat ze nog geregeld worden gevonden door mensen die hun tuin schoffelen of omspitten. Ook vandaag de zijn er overigens nog mensen die graag “een pijpje stoppen”, maar heel veel komt men dergelijke rokers niet meer tegen.

Bronnen â–¼

-https://www.rijnmond.nl/nieuws/85639/waar-komt-het-regent-pijpestelen-vandaan
-https://onzetaal.nl/schatkamer/lezen/uitdrukkingen/het-regent-pijpestelen
-https://www.geschiedenisbeleven.nl/het-regent-pijpenstelen/

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×