History of War TV: Oorlogsdocumentaires op YouTube

1 minuut leestijd
History of War TV
History of War TV

Op het nieuwe YouTube-kanaal HistoryofwarTV zijn recent een twintigtal oorlogsdocumentaires geplaatst. Ook zijn via het kanaal vijf oude radio-documentaires van Henk Hovinga over Nederlands Indië terug te luisteren.

Ludwig Bruins van Double Motion, initiator van het project:

“Het kanaal is ontstaan vanuit onze contacten met diverse oorlogsmusea alsook met filmmakers en documentaire makers. Vaak kwamen wij mooie documentaires tegen, die bijvoorbeeld te kort van tijdsduur zijn om op dvd te plaatsen. Sommige documentaire bevatten een onderwerp dat weer geschikt is voor een klein publiek. Allemaal redenen waarom documentaires soms éénmalig op TV worden uitgezonden, en daarna terecht komen in archieven. En dat terwijl de makers er vaak een tijdlang met hart en ziel aan hebben gewerkt, en de documentaire inhoudelijk gewoon goed is.”

Voorbeelden van documentaires die via het kanaal te bekijken zijn
Voorbeelden van documentaires die via het kanaal te bekijken zijn

Besloten werd om een eigen YouTube-kanaal te starten. Hiervoor werd contact gelegd met verschillende documentairemakers en Oorlogsmuseum te Overloon. Bruins:

“Zij hebben oude 8mm spoelen waarvan niet goed inzichtelijk is wat daarop staat. Voor ons kan dit echter zeer interessant beeldmateriaal bevatten. Daarom zijn wij deze 8mm spoelen gaan overzetten naar computerbestanden, zodat deze bestanden voor het museum vereeuwigd zijn, en voor ons bruikbaar in het You Tube kanaal.”

In deze eerste run zijn een 20-tal spoelen verwerkt. Er liggen nog een 40-tal spoelen klaar. Die worden binnenkort omgezet.

Uniek beeldmateriaal Rotterdam

Bij het doorzoeken van de eerste twintig spoelen zijn de samenstellers al 40 minuten uniek beeldmateriaal over Rotterdam tegengekomen. Het materiaal is ook getoond aan medewerkers van Stadsarchief Rotterdam. Momenteel wordt bekeken wanneer deze beelden online gezet kunnen worden. Bruins:

“Aangezien wij van mening zijn dat dit beeldmateriaal voor iedereen toegankelijk moet zijn, hebben wij gekozen voor een concept waarbij de bezoeker alles gratis kan bekijken, maar waarbij er wel af en toe reclame zal verschijnen. Met de opbrengsten hieruit kunnen de kosten die we tot nu toe hebben gemaakt hopelijk worden gedekt, en kunnen wij toekomstig oud beeldmateriaal weer veilig stellen.”

De mensen achter het kanaal hopen op deze manier meer documentairemakers en musea ertoe aan te zetten hun (oude) beeldmateriaal beschikbaar te stellen.

‘Naar de Boeren’, een van de docu’s die online is gezet

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×