Holocaust-overlevende Jules Schelvis geëerd door Tweede Kamer

Jules Schelvis in 2006 - Foto: CC
Jules Schelvis in 2006 – Foto: CC
De 92-jarige Jules Schelvis, die maar liefst zeven verschillende concentratiekampen overleefde, was woensdag te gast in de Tweede Kamer. Hij kreeg een staande ovatie van de aanwezige politici.


Schelvis was in Den Haag voor een gesprek met eboren AmsterdammeKamerleden die zich bezighouden met oorlogsgetroffenen. Hij overhandigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een exemplaar van een van zijn boeken. De voorzitter prees Schelvis om zijn inzet om de herinnering aan de geschiedenis levend te houden.

Sobibor

Jules Schelvis kroop tijdens de Tweede Wereldoorlog door het oog van de naald. Tot het eind van de oorlog verbleef hij in zeven verschillende kampen. Van het totaal van 34.313 Nederlandse Joden die in Sobibor aankwam, behoort Jules Schelvis tot het onwaarschijnlijk kleine aantal van achttien overlevenden.

Na de oorlog trad hij Duitsland op als burger-aanklager tegen kampbeulen. Ook ging hij lezingen geven en hij richtte de Stichting Sobibor op. Jules Schelvis publiceerde verschillende boeken over zijn oorlogservaringen.

- advertentie -

Jules Schelvis geëerd door Kamer

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: