Dark
Light

Honderd jaar Heilig Land Stichting

1 minuut leestijd
Interieur van de Cenakelkerk van Heilig Landstichting
Interieur van de Cenakelkerk van Heilig Landstichting (CC BY-SA 4.0 - Roger Veringmeier - wiki)

De Heilig Land Stichting bij Nijmegen bestaat in 2011 precies honderd jaar. Voor de afdeling Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen reden om een symposium over de geschiedenis van het park te organiseren.

Het park Heilig Land Stichting werd honderd jaar geleden opgericht als pelgrims- en devotieoord voor katholieke gelovigen. Lang niet iedereen was in die tijd namelijk in staat om naar het Heilige Land af te reizen. Via het park, waar veel heilige plaatsen werden nagebouwd, konden ze er toch mee kennismaken.

De Heilig Land Stichting was een idee van de Waalwijkse priester Arnold Suys. De eerste kerk die in het park gebouwd werd, de Cenakelkerk, was ontworpen door architect Jan Stuyt (1868-1934). Deze architect ontwierp meer gebouwen voor de Heilig Land Stichting. In Limburg is hij vooral bekend als de ontwerper van woonwijken voor mijnwerkers.

Het door de afdeling Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen georganiseerde symposium wordt gehouden op 25 februari aanstaande. Tijdens dit symposium wordt uitgebreid stilgestaan bij het honderdjarig bestaan van de Heilig Land Stichting Ć©n bij het leven en werk van architect Jan Stuyt. Aan het eind van het symposium wordt de monografie Jan Stuyt (1868-1934): een begenadigd en dienend architect gepresenteerd. Meer informatie over het symposium is te vinden op de website van de Radboud Universiteit.

Over de toekomst van de Heilig Land Stichting is de laatste tijd veel gediscussieerd. Het park had de afgelopen jaren te kampen met dalende bezoekersaantallen en is momenteel gesloten. Aanvankelijk stond in het park het christelijk geloof centraal. Tegenwoordig heet het devotiepark Museumpark OriĆ«ntalis en is de opzet breder. Het is de bedoeling dat in het park in de toekomst niet alleen aandacht wordt besteed aan het christendom, jodendom en de islam maar ook aan boeddhĆÆsme, hindoeĆÆsme en nieuwe spiritualiteit.

Omroep Gelderland over de Heilig Land Stichting

×