De hostie en de transsubstantiatie

Herkomst en betekenis
1 minuut leestijd
Voorganger met een hostie
Voorganger met een hostie (CC BY 3.0 - Vojtěch Slovák - wiki)

De term hostie is een begrip dat in de Rooms-Katholieke Kerk wordt gebruikt. Hoe komen we aan dit begrip en wat houdt deze term in?

Hosties zijn kleine stukjes brood, die tijdens de eucharistieviering worden gebruikt. Het is een soort rond plat koekje van tarwe, dat ongedesemd is en dus geen gist bevat. Het woord hostie is ontleend aan het Latijnse woord hostia, wat ‘offerdier’, ‘zoenoffer’ of ‘slachtoffer’ betekent.

Een offer aan God én het lichaam van Christus

Kelken met hosties
Kelken met hosties (CC0 – Pixabay – dodo71)
De term hostie komt voor in het gebed voor de eucharistie. Het gedeelte luidt als volgt:

“Offerimus praeclarae maiestati tuae (..) hostiam puram, hostiam sanctam, hostiam immaculatam.” (Wij brengen aan uw schitterende majesteit dit zuiver offer, dit heilige offer, dit onbevlekte offer aan)

Uit dit citaat blijkt dat hosties samen met de miswijn als offergave aan God worden aangeboden. Het brood is onbevlekt en wordt tijdens de eucharistie geconsacreerd (geheiligd). Op dat moment veranderen de hosties volgens de deelnemers in het echte lichaam van Christus. En de wijn verandert in het bloed. Deze leer wordt ook wel de leer van de transsubstantiatie genoemd.

Tijdens de viering wordt de grote hostie van de priester voor de communie in kleinere stukjes gebroken. De leken cq. gelovigen krijgen kleinere hosties. Deze viering is een symbolische herhaling van het Laatste Avondmaal uit de Bijbel dat beschreven is in de evangeliën Mattheüs, Marcus en Lucas.

De protestanten gebruiken, anders dan de katholieken, gewoon brood voor wat zij het ‘heilig avondmaal’ noemen. Hun brood wordt niet geconsacreerd. Verder gebruiken zij evenmin de term hostie en geloven ze niet in de transsubstantiatie.

Bronnen â–¼

Boek
-George Harinck, Christelijke Encyclopedie Deel II (Kampen 2005) p.815-816.

Internet
-https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/h/hostie
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Hostie
-https://www.encyclo.nl/begrip/hostie
-https://www.dbnl.org/tekst/beer004woor01_01/beer004woor01_01_0012.php

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×