Dark
Light

Israël zoekt erfgenamen slachtoffers Holocaust

Auteur:
1 minuut leestijd

Hashava
Israël heeft een nieuwe zoektocht gelanceerd naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers die nog aanspraak kunnen maken op bezittingen in het land. Dat meldt de Volkskrant.

Hashava
Hashava, een speciale organisatie die in 2006 door de Israëlische regering werd ingesteld, zoekt al jaren naar nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust.

In Israël zijn namelijk meer dan 60.000 nooit-opgeëiste goederen die eigendom zijn van Joden die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Het gaat onder meer om aandelen, obligaties, banktegoeden en stukken grond.

In veel gevallen investeerden de slachtoffers al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geld in toenmalige mandaatgebied Palestina. Omdat de investeerders tijdens de oorlog om het leven kwamen werden de bezittingen nooit geclaimd. Hashava heeft naar eigen zeggen al ruim 260 miljoen euro aan niet-opgeëiste bezittingen teruggevonden.

Lang niet al het geld dat vrijkomt kan overigens uitgekeerd worden aan de erfgenamen. Het Israëlische erfrecht vereist boven een bepaald bedrag namelijk in Israël opgestelde erfenisverklaringen. Die zijn vaak niet aanwezig. Bezittingen die niet worden geclaimd vervallen aan hulpbehoevende Holocaustslachtoffers in Israël.

Op de website van Hashava kan gezocht worden op de naam van investeerders. Erfgenamen kunnen zich via de site ook melden bij de organisatie.

Video over het werk van Hashava:

×