Israël zoekt erfgenamen slachtoffers Holocaust

Hashava
Israël heeft een nieuwe zoektocht gelanceerd naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers die nog aanspraak kunnen maken op bezittingen in het land. Dat meldt de Volkskrant.

Hashava, een speciale organisatie die in 2006 door de Israëlische regering werd ingesteld, zoekt al jaren naar nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust.


- advertentie -
Hashava

In Israël zijn namelijk meer dan 60.000 nooit-opgeëiste goederen die eigendom zijn van Joden die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Het gaat onder meer om aandelen, obligaties, banktegoeden en stukken grond.

In veel gevallen investeerden de slachtoffers al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geld in toenmalige mandaatgebied Palestina. Omdat de investeerders tijdens de oorlog om het leven kwamen werden de bezittingen nooit geclaimd. Hashava heeft naar eigen zeggen al ruim 260 miljoen euro aan niet-opgeëiste bezittingen teruggevonden.

Lang niet al het geld dat vrijkomt kan overigens uitgekeerd worden aan de erfgenamen. Het Israëlische erfrecht vereist boven een bepaald bedrag namelijk in Israël opgestelde erfenisverklaringen. Die zijn vaak niet aanwezig. Bezittingen die niet worden geclaimd vervallen aan hulpbehoevende Holocaustslachtoffers in Israël.

Op de website van Hashava kan gezocht worden op de naam van investeerders. Erfgenamen kunnen zich via de site ook melden bij de organisatie.

Video over het werk van Hashava:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: