We schrijven 1425. De zoon van een burger uit Hoorn moest voor zaken naar Gouda en ziet te midden van een groep soldaten de gravin van Holland, Jacoba van Beieren gehuld in schamele kledij. Iets te luid laat hij zich ontvallen: “Wat jammer dat een zo schone edele vrouw als een landloopster in soldatenkampen moet rondtrekken”.
Helaas zijn de tijden zo onzeker dat deze positief bedoelde, maar gezagsondermijnende opmerking voor de Goudse autoriteiten aanleiding vormt de zakenjongen na aanhouding prompt ter dood te veroordelen.
Zodra de vader van de ongelukkige dit ter ore kwam, spoedde die zich van Hoorn naar Gouda om uitvoering van het vonnis te voorkomen. Hij heeft daar een flinke som gelds voor over, maar de eer van de gravin staat op het spel en dus zijn de autoriteiten niet te vermurwen, totdat het losgeld zo hoog is opgeschroefd dat een compromis wordt bereikt: zoonlief zou voor de beul moeten neerknielen, maar Jacoba zou hem op het laatste nippertje genade schenken.
Zo gezegd zo gedaan. De zoon knielt neer, wacht nerveus op Jacoba’s genadewoord, maar helaas, de beul volvoert zijn werk vakkundig en zonder pardon. De zoon verliest zijn hoofd, letterlijk, zo ook de vader, zij het van radeloosheid. En de naam van de zoon… Johan Cruyf!
Geen feestje
Deze anekdote leert ons onder andere dat met Jacoba van Beieren niet te spotten viel en dat afspraken vaak geschonden werden. Dat gebeurde overigens niet alleen bijna zes eeuwen geleden, maar ook op 7 november 1978, toen het tussen Cruyff en Beieren niet klikte. Wat een passend feestje had moeten worden voor Johan Cruyff in zijn afscheidswedstrijd met Ajax tegen Bayern München in het Olympisch Stadion in Amsterdam, ontaardde in een debacle voor Cruyff (Ajax verloor met 8-0!). Eens te meer bleken Cruyff en Beieren geen goede match!
Ook interessant: Afscheidswedstrijd van Johan Cruijff (1978)
Boek: Graven van Holland
De weinig feestelijke afscheidswedstrijd van Johan Cruyff
– http://www.nu.nl/sport-overig/3622368/schrijvers-bayern-kwam-puur-ajax-af-slachten.html