Dark
Light

Jean-Claude van Rijckeghem winnaar Thea Beckmanprijs 2021

Prijs voor het beste historische jeugdboek
Auteur:
1 minuut leestijd
IJzerkop - Jean-Claude van Rijckeghem
IJzerkop - Jean-Claude van Rijckeghem

Schrijver Jean-Claude van Rijckeghem heeft met zijn boek ‘IJzerkop’ de Thea Beckmanprijs gewonnen. De prijs werd zaterdag 18 september uitgereikt in de Romeinse Herberg van Archeon in Alphen aan de Rijn. Ook de prijs van de kinderjury ging naar Van Rijckeghem.

De Thea Beckmanprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste historische jeugdboek. De prijs is vernoemd naar Thea Beckman, een schrijfster die vooral naam maakte met historische jeugdboeken, zoals Kruistocht in spijkerbroek, Hasse Simonsdochter en Kinderen van Moeder Aarde. Voor de Thea Beckmanprijs nomineerde een jury, onder voorzitterschap van Hubert Slings, eerder vijf jeugdboeken:

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Verder zijn er ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs.

Na overleg besloot de jury ‘IJzerkop’ tot winnaar uit te roepen. Deze jeugdroman beschrijft de belevenissen van een achttienjarig jonge vrouw genaamd Stans. Vanwege financiële problemen in de familie moet zij gedwongen trouwen met een opdringerige geldschieter. Ongelukkig neemt Stans uiteindelijk de benen, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot. Uiteindelijk belandt ze in het leger van Napoleon. Daar probeert ze tot elke prijs verborgen te houden dat ze eigenlijk een meisje is. In de tussentijd wordt ze op de hielen gezeten door haar broer Pier die vastbesloten is Stans te vinden en terug te brengen naar haar man.

De jury over het winnende boek:

“Jean-Claude van Rijckeghem leverde een met vaart en duidelijk veel plezier geschreven schelmenroman af over de avonturen van een jonge vrouw in het leger van Napoleon. Is dat historisch geloofwaardig? Dat kan de jury niet met zekerheid zeggen, wél dat Stans ons helemaal inpakte.”

Aan de prijs is een geldbedrag van duizend euro verbonden.

Boek: IJzerkop – Jean-Claude van Rijckeghem

×