Dark
Light

Jobstijding – Betekenis van de Bijbelse uitdrukking

Auteur:
1 minuut leestijd
Jobstijding - William Blake, ca. 1826 - Tate Gallery Londen, Satan stort zijn plagen over Job uit
Jobstijding - William Blake, ca. 1826 - Tate Gallery Londen, Satan stort zijn plagen over Job uit

Wie een Jobstijding ontvangt, krijgt heel slecht nieuws. De persoon in kwestie krijgt bijvoorbeeld te horen dat hij ontslagen wordt of dat er iets ernstigs is gebeurd met een familielid. Deze uitdrukking is afkomstig uit de Bijbel, meer bepaald uit het Bijbelboek Job.

Met de hoofdpersoon in dit Bijbelboek gaat het allemaal niet zo goed. Aanvankelijk wel. Job is een welvarend en godvrezend man. Maar dan wordt hij plotseling inzet van een discussie tussen God en de duivel. Laatstgenoemde is ervan overtuigd dat Job zijn geloof in God zal verliezen als hij alles verliest wat hij heeft. Nu het goed met hem gaat, heeft hij immers niks te klagen. Waarom zou hij dan zijn geloof in zijn God verliezen? Wacht maar, zo beweert de duivel, als hij alles verliest zegt hij ook zijn God wel vaarwel…

Job wordt hierna op de proef gesteld. Hij verliest alles wat hij heeft. Niet alleen vervalt hij in armoe, hij wordt ook ziek en verliest zijn tien kinderen. Steeds als hem nieuw onheil treft wordt dit nieuws hem gebracht door een boodschapper. En zo ontstond het fenomeen Jobstijding, als symbool voor slecht nieuws.

Andere uitdrukkingen uit Job

Er zijn meer uitdrukkingen via het Bijbelboek Job in onze taal beland. Bekende voorbeelden zijn “de haren rijzen me te berge”, “jobsgeduld”, “niet van gisteren zijn” en “zo arm als Job zijn”.

×