Een elfjarige jongen heeft in het noorden van Rusland het karkas gevonden van een wolharige mammoet. Dat melden Russische media donderdag.
De opmerkelijke vondst werd gedaan op het schiereiland Tajmyr bij de Karazee. Het zou gaan om een mammoet die 30.000 jaar geleden op ongeveer vijftienjarige leeftijd overleed. Wetenschappers spreken van een van de best bewaarde mammoeten die ooit is ontdekt.
Bijzonder is dat niet alleen het skelet van het dier bewaard is. Onderzoekers melden ook nog vlees, vet, vacht en zelfs organen te hebben gevonden. Wetenschappers zijn al een week bezig om het karkas uit de bevroren grond te hakken.
De mammoet heet officieel de Sopkarga mammoet maar heeft als bijnaam Zhenya gekregen. De jongen die het karkas vond, Yevgeny Salinder, heeft diezelfde bijnaam. Wetenschappers in Moskou en Sint Petersburg willen het dier de komende tijd onderzoeken. Daarna zal de mammoet waarschijnlijk tentoongesteld worden in een natuurhistorisch museum in de buurt van de vindplaats.
Klonen
Japanse wetenschappers onderzoeken al langere tijd of het mogelijk is een mammoet te klonen. Daarbij zou gebruik gemaakt moeten worden van een celkern die is gewonnen uit huidcellen of spiercellen van bevroren mammoetfossielen uit Siberië. Deze cel zou vervolgens ingebracht moeten worden in de eicel van een Afrikaanse olifant die vervolgens als draagmoeder voor de mammoet zou moeten fungeren.