Op 17 februari 1952 won schaatser Kees Broekman, als allereerste Nederlander, een medaille op de Olympische Winterspelen. De Zuid-Hollander pakte het zilver op de vijf kilometer.
Nederland was al drie keer eerder vertegenwoordig op de Winterspelen, maar tijdens de edities van 1928, 1936 en 1948 werd geen eremetaal binnengesleept. Bij de Winterspelen in 1952 in Olso werd de ban gebroken. Natuurlijk gebeurde dat op de schaatsbaan.
Kees Broekman is tegenwoordig niet meer zo bekend, maar de echte schaatskenners kennen zijn naam zeker. Hij deed maar liefst vier keer mee aan de Olympische Spelen. In 1948 viel hij buiten de prijzen, maar in 1952 was het dus wel raak. Hij pakte toen niet alleen het zilver op de vijf kilometer, twee dagen later won hij ook zilver op de tien kilometer. Beide afstanden werden gewonnen door de destijds oppermachtige Noor Hjalmar Andersen, die tussendoor ook nog goud pakte op de 1500 meter.
BÃjna goud
Bij de laatste afstand pakte Wim van der Voort overigens het zilver. Voor hem was dat een grote teleurstelling. Op deze afstand was Van der Voort zijn Noorse concurrent doorgaans de baas, maar bij de Spelen eindigde hij net achter hem. Van der Voort reed na Andersen en dacht zijn tijd 2.20,4 wel te kunnen kloppen.
De schaatser verklaarde hierover later:
“Die tijd was goed, maar het was geen onmogelijke opgave om eronder te komen. Totdat… het plotseling begon te sneeuwen. Het grote probleem was dat er met de sneeuw roetdeeltjes naar beneden kwamen. Dat maakte de baan stroef. […] Mijn ijzers plakten als het ware aan het ijs. Dat is net het verschil geweest.” Gouden boek van de Nederlandse Olympiërs, 1996
Van der Voort klokte 2.20,6, en kwam daarmee twee tienden tekort.
Verslag van de Winterspelen van 1952:
Eerste Europees Kampioen
Een jaar na de Spelen in Noorwegen, werd Kees Broekman in Hamar de eerste Nederlandse Europees kampioen allround. Tweede werd Wim van der Voort, de schaatser die het vooral van de wat kortere afstanden moest hebben. In Nederland was relatief weinig aandacht voor de bijzondere prestatie van de twee Nederlanders schaatsers. Vanwege de Watersnoodramp hadden veel mensen wel wat anders aan hun hoofd.
verhalen over de Winterspelen
Boek: 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen
Bronnen â–¼
-Gouden boek van de Nederlandse Olympiërs, Ton Bijkerk & Ruuds Paauw (Vrieseborch, 1996)
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Hjalmar_Andersen
-http://www.schaatsstatistieken.nl/index.php?file=schaatser&code=1927070201